Morska svila, najrjeđa tkanina na svijetu

Samo jedna žena na svijetu poznaje vještinu baratanja zlatnim nitima iz dubine Sredozemlja.

Rijetke i luksuzne tkanine kroz povijest su simbolizirale bogatstvo i moć onoga koji ih nosi, ali postoji jedna neprocjenjiva tkanina koju nikakvo blago ne može kupiti. Radi se o nevjerojatno rijetkom materijalu znanom kao morska svila ili bisus, kojeg se danas tka samo u jednom malom kutku Italije. Saznajte kako se pravi morska svila, te zašto ne nastaje nigdje drugdje na svijetu osim na Sardiniji!

Plod ugrožene morske vrste

Sirovina za ovu delikatnu tkaninu nastaje unutar plemenite periske (pinna nobilis), impresivne školjke koja se može naći samo u podmorju Sredozemlja. Golema školjka luči proteinske niti kojima se veže za tlo kako bi uspravno stajala, a ta vlakna se kasnije suše i koriste za tkanje morske svile. Perisku se može pronaći samo u iznimno čistom moru te je danas ugrožena školjka, no to nije jedini razlog zašto je bisus tako rijedak materijal.

Jedinstvena vještina

Ova morska tkanina se danas tka samo na malenom sardinijskom otoku Sant’Antioco, gdje se znanje o izradi strogo čuva i godinama prenosi s koljena na koljeno. Postoji još par žena koje znaju tkati ovu vrstu svile, ali samo jedna jedina majstorica zna sveukupnu tehniku prikupljanja, tkanja i obrade ovog materijala, a njeno ime je Chiara Vigo. Ova čuvarica drevne tradicije svakog proljeća uranja u more i po špiljama traži periske od kojih skalpelom odvaja niti morske svile, brinući kako ne bi oštetila ionako ugrožene školjke. Kako bi skupila samo 200 g materijala treba joj čak 300 do 400 zarona, a nakon tog napornog procesa odlazi u svoj maleni studio gdje natapa vlakna vodom, tretira ih limunovim sokom i sprema za tkanje. 

Zlato bez cijene

Konačan plod njenog rada je čudesno lagana tkanina koja na suncu poprima predivni, zlaćani odsjaj. Zlatne i brončane nijanse ovog materijala privlačile su kraljeve drevne Mezopotamije, kao i Egipćane, Grke i Rimljane, a spominje se čak i u Starom zavjetu. Mnogi sumnjaju kako je morska svila poslužila kao inspiracija za grčki mit o Jasonu i Argonautima te njihovoj potrazi za zlatnim runom, a smatra se da je stanoviti “byssus” spomenut na kamenu iz Rozete upravo morska svila. 

Obećanje moru

Naravno, mnogi pokušavaju kupiti ovaj iznimno rijedak proizvod, no Chiara Vigo tvrdi kako on nije na prodaju. Za nju je svaki komad bisusa “dio duše mora” koji se mora poštivati kao svetinja, zbog čega je prije nego što se posvetila ovom zvanju dala zakletvu moru kako će čuvati njegove niti i poštivati njihovu vrijednost. Zato danas ne prodaje morsku svilu ni pod koju cijenu, već je daruje kao blagoslov ženama koje pokušavaju zatrudnjeti, ušiva u haljinice za krštenje te daje u obliku narukvice djeci za sreću u daljnjem životu.

Ovaj komadić tradicije iz antičkih vremena Chiara je naučila od svoje bake, a prosljeđuje ga dalje svojoj mladoj kćerki. Zlatne niti morske svile koje povezuju čovjeka i more ostat će u zlatnim rukama ženske linije obitelji Vigo, sigurne od iskorištavanja te spašene od izumiranja.

Povratak na vrh