Najljepše plaže na jugu Italije

Bilo da zaželite fini bijeli pijesak, jedinstvene litice ili impozantni fjord, jug Italije neće vas razočarati.

Gotovo da ne postoji mjesto u Italiji smješteno na više od 120 kilometara od obale, stoga gdje god se našli brzo možete doći do tirkiznih zakutaka jedne od najljepših zemalja na svijetu. Upravo more Italiju čini toliko posebnom, a mnogi bi se složili da plaže razasute po njezinom južnom predjelu odgovaraju definiciji raja na zemlji.

Torre Pali, Apulija

Ako se poželite diviti povijesnim ljepotama, a istovremeno odmoriti na prekrasnim plažama, regija Apulija na jugoistoku Italije vaše je savršeno odredište. Jedna od njezinih najupečatljivijih plaža kombinira najbolje od onog što Italija nudi — povijesnu znamenitost i veličanstvenu prirodu. Torre Pali nosi ime po stražarskoj kuli koja, iako danas gotovo do kraja razrušena, i dalje ponosno izvire iz tirkiznog mora i izaziva divljenje posjetitelja. Ovaj gotovo filmski prizor smješten je u plićaku plaže poznate po zlatnom pijesku i maloj luci popularnoj među ribarima koji svakodnevno dostavljaju svježu ribu u lokalne restorane.

Scala Dei Turchi, Sicilija

Još jedna jedinstvena plaža, ali ne po povijesnim, već po prirodnim specifičnostima, nalazi se na jugu šarmantne Sicilije. Turske stube ili Scala Dei Turchi dojmljiva je bijela litica koja je kroz godine poprimila oblik velikog stepeništa. Ova prirodna rijetkost predstavlja izazov svojim posjetiteljima, no oni koji dođu do vrha bit će nagrađeni spektakularnim pogledima na Mediteran, kao i neobičnim osjećajem da stoje “na vrhu velikog bijelog kolača”, kako su mnogi opisali. U podnožju fascinantnog stepeništa krije se pjenušava plaža, idealna za odmor nakon penjanja.

Tropea, Kalabrija

Jednako živopisna je regija smještena na samom palcu talijanske čizme, Kalabrija. Ova pokrajina još uvijek nije napučena turistima što je čini idealnom za doživljaj autentičnog života u Italiji. Tijekom posjeta Kalabriji nezaobilazan je obalni gradić Tropea s antičkom povijesnom jezgrom koja počiva na visokoj litici. Ispod nje prostiru se šareni suncobrani zabodeni u pješčanu plažu koja ulazi u kristalno bistro more, a upravo zbog kombinacije pijeska i tirkiza ova ljepotica naziva se talijanskom verzijom Kariba.

Cala Brandinchi, Sardinija

Ako želite posjetiti ovu plažu morat ćete doploviti do sredine Sredozemnog mora na atraktivnu Sardiniju, a jednom kad se tamo nađete shvatit ćete zašto je njezin nadimak “mali Tahiti”. Doista kao u tropskom raju, na Cala Brandinchi dočekat će vas 700 metara finog bijelog pijeska i pogled na modro more. Zbog mnogih plićaka ova je plaža popularna kod obitelji s malom djecom. Odlučite li i vi posjetiti ovaj dio Sardinije moći ćete birati između brojnih obližnjih hotela i apartmana, kao i drugih sadržaja, poput restorana i organiziranih grupa za ronjenje.

Furore, Amalfijska obala

Da mala talijanska sela privlače svojim posebnostima pokazuje Furore, dragulj smješten na Amalfijskoj obali u Napuljskom zaljevu. Možda ćete se iznenaditi što vas ovdje neće dočekati pješčane plaže, već posebnost koja se uglavnom povezuje sa sjeverom Europe — fjord. Fotogeničnom pojavom dominira kameni most koji izgleda kao da pripada setu popularnog Gospodara prstenova, a u neometanom pogledu na njega uživat ćete ako se odlučite okupati na glavnoj plaži sela Furore.

Navedene plaže pokazuju da Italija čuva pravo bogatstvo i van glavnih atrakcija, zato tijekom sljedećeg posjeta u plan puta svakako stavite jedan od ovih obalnih bisera.

Povratak na vrh