Neočekivana ljepota Kalabrije

Skrivene čari robusnog krajolika i intenzivni okusi Kalabrije nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Kalabrija je pokrajina na samom jugu Italije, smještena u ”palcu” njezine čizme. Zemljopisna udaljenost, siromašno gospodarstvo i stranice povijesti ispisane djelovanjem mafie učinile su je mjestom gdje su strani turisti još rijetkost, a ulice odišu autentičnim šarmom stare Italije kakvu nalazimo na filmskim platnima.

Neobuzdana priroda

Ovu regiju na zapadu dotiče Tirensko more, na istoku Jonsko, a od Sicilije je dijeli uski Mesinski tjesnac. Iako je okružena morem, plažama odudara od ostatka zemlje njezina dramatična obala zrcali planinski pejzaž unutrašnjosti. Strme, kamene klisure koje dominiraju obalnim krajolikom mjestimično zamjenjuju zlatne, pješčane plaže, no duboko plavetnilo kristalno čistog mora isto je kamo god pošli.

Industrijska nerazvijenost je izuzetno pogodovala očuvanju kopnenog dijela, gdje se nalaze brojne šume i planine koje ovu pokrajine čine drukčijom od ostatka Italije. Spokoj apsolutno netaknute prirode možete pronaći u tri velika nacionalna parka: Sila, Pollino i Aspromonte.

Bogata i burna povijest

Kraj su u dalekoj povijesti naseljavala italska plemena, zatim grčki kolonizatori čiji su gradovi s vremenom prešli u ruke Rimljana. Dodiri s brojnim različitim kulturama su ostavili traga na kulturi ovog područja: arapski, francuski, španjolski i grčki utjecaji su vidljivi u njezinoj arhitekturi i kuhinji. Ukoliko volite mješavinu različitih stilova, posjetite selo Santa Severina, gdje je utjecaj bizantske umjetnosti prisutan u arhitekturi prekrasnog dvorca i bajkovite katedrale i krstionice.

Slasni plodovi kalabrijskog sunca

Kalabrijska kuhinja je sve, samo ne umjerena: aromatično bilje, jake arome dimljenog mesa i rajčice sušene na užarenom suncu čine temelj većine recepata.

Jedan od sastojaka koje često možete pronaći u njihovim jelima jest vrlo ljuta čili papričica zvana peperoncino. Papričice se u kasno ljeto nanižu na konac s kojeg vise na suncu sve dok se ne osuše dovoljno da bi se mogle smrviti u ukusnu pastu. Jačina ove namirnice možda nije za svakoga, ali je ona u narodu poznata kao viagra calabrese, što dokazuje da ima i drugih blagodati osim kulinarskih.

Ljutina je okus koji karakterizira i tradicionalnu kalabrijsku kobasicu, bitan dio gastro ponude regije, a ako ste skloniji slatkim delicijama, probajte tipični torrone nugat od badema i meda.

Šarm malih mjesta

Užurbanost velikih, kozmopolitskih gradova ovdje zamjenjuje mir i opuštenost manjih mjesta. Gradići se ponose svojim gastronomskom ponudom: Diamante ima festival posvećen peperoncinu; Tropea je tipični obalni gradić poznat po uzgoju crvenog luka; Pizzo se ponosi svojim tartufo sladoledom od pistacije.

Ukoliko vas privlači spokoj osamljenih i izoliranih mjesta, posjetite srednjovjekovni dvorac Corigliano Calabro ili napušteno selo Pentedattilo, o kojem kruže brojne misteriozne priče.

U koji god dio Kalabrije pošli, naći ćete dokaze da onaj talijanski la dolce vita i dalje postoji  protkan je u okusima i mirisima hrane, boji i opojnošću vina i šarmu njezinih stanovnika.

Povratak na vrh