Calcio fiorentino, renesansna preteča nogometa

Neobična preteča najbitnije sporedne stvari na svijetu još i danas se tradicionalno igra u predivnoj Firenci.

Neke stvari se ne mijenjaju s vremenom, a jedna od njih je činjenica da ljudi jednostavno obožavaju velike sportske spektakle. Stari Grci su u čast bogu Zeusu započeli Olimpijske igre, Rimljani su u arenama navijali za hrabre gladijatore, a danas su nogometna prvenstva sportski događaj s bezbroj vjernih navijača. Međutim, davno prije nogometnih derbija kakve danas gledamo, postojao je talijanski sport koji je privlačio jednaku pažnju, a ime mu je calcio fiorentino.

Što je calcio fiorentino

“Fiorentino” se odnosi na Firencu, predivno renesansno središte Toskane i jedini grad na svijetu u kojem se igra ovaj sport. Poznat i pod nazivom calcio storico fiorentino, ova brutalna disciplina je svojevrsna mješavina nogometa, ragbija i hrvanja. 

Korijene ima u igri harpastum, koju su stari rimski legionari igrali kako bi ostali u formi tijekom razdoblja mira. Calcio se razvio u 16. stoljeću kao razonoda mnogobrojnim bogataškim obiteljima Firence, a priča grada utkana je u samu srž sporta.

Spektakl kojeg prati cijeli grad

Naime, momčadi predstavljaju četiri glavne gradske četvrti, od kojih svaka ima određenu boju “dresa”: Santa Croce (plava), Santo Spirito (bijela), Santa Maria Novella (crvena), and San Giovanni (zelena). Timovi prvo igraju dva polufinala, zatim se u finalu određuje pobjednik, a sve se odvija na povijesnom trgu Santa Croce. 

Utakmice se održavaju u veljači tijekom obilježavanja opsade Firence u 16. stoljeću te u lipnju u sklopu raskošnih svečanosti za blagdan San Giovannija, zaštitnika Firence. Grad u tim danima slavi non-stop, a calcio je samo jedan od povijesnih spektakla koji se održavaju na predivnim firentinskim ulicama.

Igra nepromijenjena kroz stoljeća

Calcio storico se danas igra jednako kao u 16. stoljeću, uključujući povijesni kostim (koji se sastoji samo od donjeg dijela). Svaka momčad ima 27 igrača, a igra se na trgu prekrivenom suhom zemljom. 

Kao u nogometu, cilj je da lopta uđe u gol protivničke momčadi, ali igrači (“calcianti”) smiju koristiti ruke i noge, a na putu do cilja se sukobljavaju 1 na 1. U brutalnim dvobojima je dopušteno obaranje, hrvanje i udaranje protivničkog igrača, a kako se igra bez ikakve zaštitne opreme, ozljede i modrice su sasvim normalna stvar.

Calcio fiorentino jedan je najsurovijih sportova koji postoje, no vatrenim Firentincima je ogromna čast boriti se za pobjedu gradske četvrti koju predstavljaju. Igranje nasilnog calcija među predivnim, romantičnim ulicama renesansnog bisera kakva je Firenca možda se čini kao čudan kontrast, no upravo je to čar koja privlači brojne turiste i stanovnike grada.

Povratak na vrh