Šarm talijanskih srednjovjekovnih mjesta

Upoznajte lokacije diljem zemlje čije će vas divne povijesne ulice vratiti u davno minula vremena.

Najveće turističke atrakcije u Italiji datiraju još starih Rimljana, no srednji vijek je također ostavio traga na brojnim naseljima diljem zemlje. Saznajte više o skrivenim talijanskim selima i gradićima koji oduševljavaju besprijekorno očuvanom srednjovjekovnom arhitekturom!

Erice, Sicilija

Jedinstveni kulturni pejzaž Sicilije rezultat je mješavine utjecaja raznih naroda koji su osvajali otok, poput Grka, Rimljana, Arapa, Normana i Aragonaca. Tragove prošlih civilizacija moguće je pronaći čak u malim mjestima kao što je šarmantni Erice.

Gradić na vrhu istoimene planine krasi predivan pogled koji se proteže sve do sicilijanske obale, a najljepši pogled puca s glasovitog normanskog dvorca Venera. Dvorac je građen na temeljima antičkog hrama posvećenog božici Veneri kojeg je po legendi izgradio trojanski heroj Eneja. Na padinama gore nalazi se još jedan dvorac zvan Torreta Pepoli, izgrađen 1870-ih godina u Art Nouveau stilu.

Orvieto, Umbrija

Na vrhu jednog kamenog brda u Umbriji nalazi se gradić Orvieto, nekadašnje etruščanska naseobina koja je danas poznata po srednjovjekovnoj katedrali iz 13. stoljeća. Duomo Orvieto je predivna gotička građevina ukrašena mozaicima i pozlaćenim freskama, a nedaleko od nje se nalazi zdenac Pozzo di San Patrizicio iz 16. stoljeća, koji je u vrijeme gradnje bio pravo inženjersko čudo.

Civita di Bagnoregio, Lazio

Nedaleko od Rima nalazi se ovo bajkovito mjesto uraslo u stijenu izdignutu usred prostranog kanjona. Nekada je bilo povezano s obližnjim gradom Bagnoregiom, ali je erozijom tla izbrisana svaka poveznica s ostatkom područja, osim malog pješačkog mosta koji je i dan danas jedini način da se pristupi Civiti. Jednom kad napokon uđete u ovo naselje, stupate natrag u srednji vijek — kamene uličice, romanička crkva iz 7. stoljeća i renesansne građevine krase ovaj kutak Italije u kojem se čini kao da je vrijeme naprosto stalo.

Altomonte, Kalabrija

Iznad doline rijeke Esaro u pokrajini Kalabriji izdiže se čarobni grad Altomonte, prepun srednjovjekovnih palača, crkvi, kuća i trgova. Kako je svaka ulica Altomontea prizor za pamćenje, ne čudi da je gradić postao omiljena destinacija mladenaca diljem Italije, koji masovno dolaze sklapati brak na lokaciji koja jamči svadbeni album iz snova.

Soncino, Lombardija

Ovo selo iz 14. stoljeća jedno je od najljepših malih mjesta u Lombardiji, a njegova glavna atrakcija je povijesna jezgra s dvorcem i očuvanim obrambenim zidinama. Dvorac je zapravo građen kao vojna utvrda u 10. stoljeću, ali je obitelj Stampa u 16. stoljeću dobila titulu markiza Soncina, pretvorila utvrdu u svoju rezidenciju i ukrasila je freskama.

Predivni prizori nisu rijetkost u Italiji, ali ova pitoreskna naselja bogate povijesti pravi su dokaz da prilikom posjeta zemlji definitivno treba obratiti pozornost i na manje poznate gradiće van uobičajenih turističkih ruta.

Povratak na vrh