Sicilija, otok koji spaja neočekivano

Od prirode i arhitekture pa sve do gastronomije, Sicilija je mjesto iznenađujućih spojeva.

Sicilija je najveći otok u Sredozemnom moru i autonomna regija u Italiji.

Planine, more, 1000 km plaža, vulkan Etna i brojni otočići koji je okružuju čine jedinstven pejzaž kojemu se mnogi vraćaju. Prirodne ljepote zaštićene su u četiri regionalna parka prirode i brojnim regionalnim prirodnim rezervatima.

Glavni grad Sicilije je Palermo, koji je osnovan davne 734 g.pr.Kr. Njegova duga povijest vidljiva je na svakom koraku, pa ćete tamo naići na arapske kupole i svodove, bizantinske mozaike i normanske zidine. Iznimno je bogat kulturom, umjetnošću i poviješću, a proglašen talijanskim gradom kulture za 2018. godinu.

Prepun je crkvi, muzeja i palača, od kojih su najpoznatiji Palazzo dei Normanni iz 9. stoljeća, normanska Cattedrale di Monreale slavna zbog biblijskih mozaika, dvorac Zisa iz 12. stoljeća znan po zbirci islamske umjetnosti i barokna crkva San Giuseppe dei Teatini.

Oni zaljubljeni u antičku arhitekturu ne moraju potegnuti sve do Atene, jer Sicilija ima čak tri grčka nalazišta – Agrigento, Selinunte i Segestu. Agrigento je poznat i pod imenom Dolina hramova jer uključuje dva očuvana hrama i djelomično rekonstruirane ostatke još tri hrama.

“Najrimskiji” grad koje možete posjetiti na Siciliji je Piazza Armerina, dom velebne rimske palače Villa Romana del Casal koja je nekad bila vlasništvu rimskog senatora, a čiji se mozaici smatraju jednim od najbolje očuvanih primjeraka na svijetu.

Sirakuza je još jedan poseban grad koji vrijedi posjetiti, posebice njegovo kazalište iz 5. st.pr.Kr. gdje još uvijek izvode grčke tragedije.

Kuhinja puna internacionalnih začina

Jedno od najpopularnijih mjesta za ljetovanja sigurno je Taomina, grad zvan i biserom Jonskog mora. Njegove pješčane plaže, čisto more i bujna priroda privlače sve željne odmora, a poznati filmski festival i brojne umjetnike filmske industrije.

Iako se na Siciliji ima što vidjeti i raditi tijekom cijele godine, svibanj je mjesec s najviše događanja. U svibnju se održavaju Infiorata di Noto, najpoznatiji festival cvijeća u Italiji i Cantine Aperte, kada se u cijeloj Italiji otvaraju vrata podruma vinarija i svi su pozvani na kušanja najfinijih talijanskih vina. Iako se vino tamo proizvodi tisućama godina, zadnjih nekoliko desetljeća Sicilija je usavršila proizvodnju vina od autohtonog grožđa poput Nero d’Avola, Grillo i Zibibbo.

Kao i njezina povijest, i sicilijanska kuhinja amalgam je raznih kulinarskih utjecaja pa se tako osjeti dašak španjolskog, turskog i grčkog, a oslanja se na svježe namirnice koje su u izobilju na otoku – plodove mora, školjke, citruse, tunu, sabljarku, pistacije, bademe i ricotta sir.

U kojem god smjeru krenuli u svoje istraživanje Sicilije, zasigurno će vas oduševiti svojim jedinstvenim naslijeđem kojim je protkana u svojoj cijelosti.

Povratak na vrh