Talijanski korijeni najromantičnijeg dana u godini

Proslavu Valentinova dugujemo jednom Talijanu koji je vjerovao da za ljubav vrijedi žrtvovati sve — pa čak i vlastiti život.

Nije teško povjerovati da Dan zaljubljenih zapravo potječe iz zemlje koja odiše strasti i romantikom. Talijanima je ljubav očito u krvi, a njihove legende, umjetnička djela i rituali posvećeni ljubavi proširili su se po cijelom svijetu, te postali dio moderne priče o ljubavi.

Sv. Valentin, zaštitnik zaljubljenih

Legenda kaže da je tijekom vladavine cara Klaudija svim vojnicima u Rimskom Carstvu bila zabranjena ženidba. Ova okrutna zabrana je trebala osigurati da vojnici više misle na borbu, a manje na žene, no zaljubljeni su i dalje htjeli ovjekovječiti svoju ljubav. U tome im je pomagao hrabri rimski svećenik Valentin, koji je vršio tajne obrede vjenčanja iza leđa cara. Nakon što su glasine došle do Klaudija, naredio je da se svećeniku odrubi glava. Njegovo je pogubljenje bilo 14. veljače, na datum kojeg danas slavimo kao dan ovog mučenika. Priča kaže kako se u svojim posljednjim danima Valentin zaljubio u tamničarevu kćer, kojoj je poslao ljubavno pismo potpisano s “Tvoj Valentin”.

Datum posvećen ljubavi

Kako o ovom događaju ne postoje pisani zapisi, dvojbe oko stvarnog identiteta sv. Valentina i dalje postoje, no datum se održao, te je 1537. godine engleski kralj Henrik VII donio konačnu odluku da 14. veljače postaje Dan sv. Valentina.

Bila ona istinita ili ne, legenda o sv. Valentinu potpirila je maštu svih onih koji uživaju u ljubavnim pričama, a još više onih koji ih pišu! Većina nas je svoje prve ljubavne čestitke i pisma napisala u ranim danima osnovne škole, a znate li kada je napisana prva ikad čestitka za Valentinovo.

1415. godine ju je u zatočeništvu napisao francuski vojvoda Charles Orleanski te poslao svojoj voljenoj supruzi. Tradicija se nastavila, a najviše pisama svake godina primi Shakespearova Julija, na čiji mali balkon u Veroni svake godine bude adresirano preko tisuću ljubavnih poruka.

Simboli ljubavi

Crvene boja ruža nas neodoljivo podsjeća na boju ljubavi, ali postoji još jedan razlog zašto je buket crvenih ruža neizostavan poklon za Dan zaljubljenih. Vrhovna božica ljubavi i ljepote u antičkom Rimu bila je Venera, a njezin najdraži cvijet bio je, pogađate, crvena ruža!

Osim nje, lik iz rimske mitologije kojeg često vežemo uz ljubav je Kupid. On je Venerin sin koji pomoću luka i strijele “pogađa” ljude ljubavnom čarolijom i u njima pobuđuje strahovitu žudnju i romantične osjećaje.

Ako je i vas pogodila Kupidova strijela te želite osvojiti nekoga, znajte da ljubav zaista ide kroz želudac! Svojoj voljenoj osobi poklonite slatku kreaciju vaših vlastitih ruku, poput finog tiramisua s jagodama i čokoladom ili jednostavnog čokoladnog cheesecakea. Izbor je vaš, ali zapamtite da put do tuđeg srca ne mora biti popločen skupim poklonima, već je dovoljno voljeti “na talijanski”, kao da je svaki dan nova prilika za amore.

 

Povratak na vrh