Neprocjenjiva ljepota murano stakla

Na otočićima u Venecijanskom zaljevu i dalje njeguju stoljetnu tradiciju izrade profinjenih predmeta od stakla.

Nedaleko od Venecije nalazi se Murano, skupina otoka tijesno povezana brojnim mostovima. Tamo su vješte ruke cijenjene daleko više od bilo kojeg krika suvremene tehnologije, a staklo se čuva više no zlato. Tradicija muranskog staklarstva danas je svjetski poznata po nevjerojatnoj ljepoti staklenih ukrasa i živopisnosti koju daje svakodnevnim, uobičajenim predmetima, no nije uvijek bilo tako.

Razvoj svjetskog središta staklarstva

Nakon križarskog pohoda na Carigrad početkom 13. stoljeća, majstori staklari toga grada pobjegli su u Veneciju. Sačuvali su tajne obrta kojeg su tako majstorski izučili, te nastavili s proizvodnjom stakla. Kako je staklarstvo zahtijevalo vatru i visoke temperature, mletački dužd je strahovao da će Veneciju uništiti mogući požari. Zbog toga je naredio da se sva staklarska proizvodnja premjesti na obližnji Murano, čiji su stanovnici brzo izvještili u novim tehnikama.

Pioniri novih tehnika izrade stakla

Iz prvoklasnih obrtničkih radionica proizašle su brojne nove metode izrade stakla. Majstori s Murana znali su kontrolirati boje i prozirnost stakla bolje no itko drugi na svijetu, a dugo su bili jedini u Europi sa znanjem izrade ogledala. Njihove vještine uvijek su bile beskompromisno predane izradi predmeta profinjenog i estetski privlačnog izgleda, što je oduševljavalo kupce. Oni su nestrpljivo iščekivali svaku novost iz otočkih radionica, zbog čega su Murano stakla postizala nevjerojatne cijene, čak i više od plemenitih kovina. Teško kristalno staklo, emajlirano staklo (smalti) korišteno pri stvaranju šarenih mozaika, skupocjeno staklo s nitima zlata (aventurine) te staklo sa raznobojnim uzorcima (millefiori) samo su neki od predivnih izuma iz muranskih radionica.

Strogo čuvana tradicija

Muransko staklo donosilo je popriličan prihod Mletačkoj Republici, a za prestiž i ekskluzivnost predmeta izrađenih na otoku bilo je presudno da tehnike nikad ne napuste taj prostor. Ceh staklara je brižno čuvao sve tajne svoga zanata, a legenda kaže da je svima koji su sudjelovali u procesu izrade stakla bili zabranjeno stupiti nogom na kopno. Danas su za čuvanje tradicije zanata zadužene muranske škole staklarstva, ali svoje znanje ponosno dijele s umjetnicima koji dolaze iz cijelog svijeta.

Ukoliko se nađete u šetnji predivnom Venecijom, nesumnjivo ćete naići na izloge pune muranskih stakala u obliku kapljica ili šarenih predmeta u Murano stilu. Oni najluksuzniji dolaze iz staklarske kuće Venini, čija je radionica smještena na otoku Muranu, a velebna trgovina tik do venecijanskog trga sv. Marka. Visoke cijene pojedinih predmeta nisu za svakoga, ali se uvijek možete počastiti kakvom sitnicom od muranskog stakla koja će vas zauvijek podsjećati na predivne dane provedene u Italiji.

Povratak na vrh