Venecija: sve što niste znali o Gradu mostova

Malo je toga što o ovom veličanstvenom gradu već nije poznato, ali naš popis vas možda iznenadi.

Sv. Marko zaštitnik je grada i na svakom koraku se mogu naći simboli krilatog lava koji ga predstavlja, a bazilika sv. Marka čuva njegovo tijelo i uvojak kose Djevice Marije. Uvjerljivo najbolji pogled na Veneciju pruža se s tornja nazvanom po ovom svecu, visokom 99 metra.

Policija u Veneciji ima najviše posla s kažnjavanjem vozača zbog prebrze vožnje. Naime, kanalima plove brodovi različitih veličina koji mogu stvoriti velike valove, koji bi prevrnuli manje brodice.

Lutanje ulicama Venecije u potrazi za određenom ulicom nije tipično samo za turiste. Kućni se brojevi dodjeljuju prema četvrtima, a ne ulicama, stoga se i poštari nerijetko nađu u situaciji da čitaju vodiče kako bi našli svoje odredište.

 

Ahoj, ide gondola

Na njezinih 177 kanala plovi oko 400 gondola. Same gondole izrađene su od osam različitih drva i 280 letvica.

Kako auto ima trubu, tako gondola ima “ahoj”. Gondolijeri svoj dolazak najavljuju riječima “ahoj”, a u prometu imaju prednost nad motornim brodovima.

Gondolijerstvo je već stoljećima isključivo muška profesija, no jedna žena ipak pliva protiv struje. Giorgia Boscolo, i sama kćer gondolijera, 2010. godine položila je strogi kvalifikacijski ispit i tako postala prva i jedine gondolijerka u Veneciji.

450 palača u gradu izgradili su imućni trgovci, a danas su prenamijenjene u muzeje koje posjećuje tisuće turista dnevno.

Grad bez bicikala i automobila

U Veneciji se možete provući kroz jednu od najužih ulica na svijetu, ali uvucite trbuh. Caletta je široka tek 53 centrimetra! Razlog uskim ulicama jest taj da se ulice u Veneciji nikada nisu ni planirale, već su nastajale kao višak prostra među kućama. Ulicama se smatraju kanali, s kojih se i ulazi u kuće.

Iako je vožnja biciklom po Italiji nešto o čemu mnogi sanjaju, taj san neće moći ostvariti u Veneciji. Kao i automobili, u cijelom gradu su zabranjeni bicikli.

Venecija ima 417 mostova, a dio ih je u privatnom vlasništvu. Većina mostova nema stepenice jer su izgrađeni u vrijeme kad su konji bili glavno prijevozno sredstvo.

Venecija je nekad bila dom 200,000 stanovnika, a danas ih je tek 56,000. Mnogi se iseljavaju zbog visokih troškova života, održavanja kuća u gradu koji polako tone i čestih poplava. Usprkos tome, Venecija je i dalje jedno od najpopularnijih turističkih destinacija, s preko 20 milijuna posjetitelja svake godine. S omjerom broja turista i stanovnika, mnogi vjeruju kako će se Venecija u jednom trenutku jednostavno pretvoriti u odredište za turiste u kojemu nitko neće živjeti.

Povratak na vrh