Talijani i kruh, ljubav koja traje od davnina

Iako su poznati kao ljubitelji tjestenine, ponose se i dugom tradicijom pripremom kruha i raznih pekarskih proizvoda.

Iznutra mekan i prozračan, a izvana hrskav - ima li što ukusnije od svježeg kruha? Talijani smatraju da ne, pa tako i dalje svoja peciva nabavljaju u tradicionalnim pekarama panetterie ili forni, a ne u supermarketima. Neki od tih obožavanih pekarskih proizvoda su dio tradicionalne talijanske kuhinje i jedinstveni za to podneblje.

Ciabatta, kruh koji je osvojio svijet

U drugoj polovini 20. stoljeća talijanski pekari shvatili su kako je popularnost francuskih pekarskih proizvoda počela ugrožavati tako dugo čuvanu lokalnu pekarsku tradiciju. Skupili su glave i počeli osmišljavati pecivo koje bi se moglo suprotstaviti fracuskom baguetteu, a uskoro su i uspjeli. Veronski pekar Francesco Favaroni je 1982. godine napravio prozračni, plosnati bijeli kruh s velikim rupama, a kako ga je oblik podsjećao na papuču njegove voljene supruge, nadjenuo mu je ime ciabatta (papuča).

Focaccia

Ova tanka pogača od dizanog tijesta je okusom križanac pizze i kruha, a jednostavni recept se uvijek može obogatiti različitim namirnicama karakterističnim za Mediteran. Maslinovo ulje, morska sol i aromatično bilje su najčešći sastojci, ali se tome mogu dodati rajčice, masline, pesto, sir… Talijanske pekare su beskrajno maštovite u izradi focaccia!

Piadina

Još tanja od focaccie, piadina je pogača nalik tortilji od pšeničnog brašna, vode i masnoće karakteristična za pokrajinu Emilia-Romagna. Najpoznatija varijanta je ona s pršutom, rikolom i rajčicama, no u piadinu se zapravo može staviti što god vam srce poželi.

Grissini

Dugi štapići od kruha začinjeni ružmarinom, maslinama ili sezamom danas se u restoranima diljem svijeta poslužuju kao predjelo, ali originalno potječu iz talijanskog grada Turina.

Najbolji kruh na svijetu

Puglia je u cijeloj zemlji poznata po kvaliteti kruha, ali u malenom mjestu ove regije zvanom Altamura krije se recept kojeg svi Talijani drže najboljim. Kruh iz Altamure se pravi od durum brašna i njegova je receptura nepromijenjena još od srednjeg vijeka, a najraniju recenziju je dao poznati rimski pjesnik Horacije, koji ga je 37. godine pr. Kr. nazvao “najboljim kruhom na svijetu”.

Uz kruh je vezana i jedna simpatična navika karakteristična za Talijane. Kako vole svako fino jelo pojesti apsolutno do kraja, smatraju da je posve normalno na kraju objeda tanjur pomazati kruhom, a taj čin zovu fare la scarpetta.

Ako se i vama sada gricka nekakvo pecivo, probajte naš recept za finu i laganu focacciu s rajčicama i patlidžanima.

Povratak na vrh