Ravioli, uvijek rado viđeni gosti svakog tanjura

Slasni jastučići se rade na milijun načina, a svaki pruža savršeniji gastronomski doživljaj od prethodnog.

Ravioli su vrsta punjene tjestenine u kojoj se nadjev krije između dva tanka spojena lista tjestenine, a poslužuje se u umaku. Najčešće su kvadratasti ili u obliku polumjeseca, no oblikovanje raviola, kao i odabir nadjeva, stvar je mašte vrijednih kuhara diljem Italije. Tako se u različitim dijelovima zemlje jedu razne varijacije ovog tipičnog talijanskog jela — svaka pod posebnim imenom, naravno!

Pansotti

Recept s talijanske rivijere pravi je primjer iskonske ligurske kuhinje. Ova predivna malena regija nekad je bila zanemarena i puno siromašnija no sada, zbog čega su ligurske nonne u kuhanju koristile ono čega su se mogle domoći. Divljeg bilja je bar uvijek bilo, tako da ono čini glavni sastojak ukusnih “pansotta”! Mješavina bilja s ligurskih polja naziva se “prebuggiùn”, a dodaje mu se svježi domaći sir “prescinsêua”. Taj aromatični nadjev se zamota u debeljuškaste trokutaste smotuljke, a preko njih se prelije poznati ligurski umak od oraha.

Tortelli

Jedan od najklasičnijih primjer raviola su oni punjeni svježom ricottom i špinatom te posluženi u mesnom umaku. U južnoj Toskani su oni poznati pod nazivom “tortelli”, no ukoliko posjetite restoran u drugom dijelu poznate talijanske pokrajine, mogli biste dobiti drukčije jelo na tanjuru. Naime, u sjevernoj Toskani se iza imena tortelli skrivaju ravioli punjeni krumpirom u umaku od mesa. U svakom slučaju, raj za nepce!

Agnolotti

Ovo tipično jelo Pijemonta dolazi u dvije verzije: punjeno mesom ili povrćem. Nadjeveni jastučići tjestenine uvijek se poslužuju u umaku od maslaca i kadulje koji je dovoljno blag da ne preuzme okus punjenja, već samo pruža dodatnu sočnost jelu. Poznata je varijanta jela koja se zove “agnolotti del plin”, kada se prilikom oblikovanja pojedinačnih agnolotta uštipne tijesto (“fare il plin”) i ostane malena udubina u kojoj se zadržava umak.

Casoncelli

Lombardija je regija poznata po ručnom radu i očuvanju zanata, a sklonost tradiciji dokazuju i autentični recepti. Njihovi ravioli se zovu “casoncelli”, a napoznatiji su casoncelli iz grada Bergama (“alla Bergamasca”). Punjeni su krušnim mrvicama, svinjetinom i govedinom, a umak se sastoji od maslaca, slanine i Grana Padano sira. Kako ne bi zaostao za Bergamom, i Brescia je kreirala svoje “casoncelli alla bresciana”, punjene krušnim mrvicama, parmezanom, češnjakom i muškatnim oraščićem.

O popularnosti raviola svjedoči i činjenica da ovo talijansko jelo ima i svoj poseban dan. Međunarodni dan raviola je 20. ožujka, što znači da vam preostaje dovoljno vremena da postanete majstor u pripremi ovih finih zalogajčića!

Povratak na vrh