Tradicija ručnog rada u Lombardiji

Lombardijski moto je Una regione per fare, što znači Regija od akcije.

S obzirom na broj očuvanih zanata i uspješnost ručnog rada Lombardijaca, potpuno se slažemo!

Majstori tekstila

Grad Como je zbog svoje tradicije proizvodnje svile prozvan Gradom svile. Proizvodnja svile u srednjem je vijeku postala druga aktivnost za talijanske poljoprivrednike, koji su uzgojem duda pojačavali niske prihode. Žene i djeca sakupljali su listove duda i rezali ih na manje dijelove kako bi ih dudovi svilci mogli jesti. Svila je uskoro postala popularan proizvod, posebno zbog visoke kvalitete izrade.

Ubrzo su se otvorile tvrtke koje su vodile brigu o proizvodnji i distribuciji, a Como svila postala je proizvod poznat u svijetu. Ovo područje Lombardije se i danas smatra svjetskom prijestolnicom svile.

Čipka je pak, proizvod grada Cantu, u čijoj se okolici ova tehnika krenula razvijati još 1493. godine. Krajem 18. stoljeća čipki je pala popularnost, a ručnu izradu zamijenila je industrijska proizvodnja. Ovaj zanat ostao je uspavan do posljednje četvrtine 19. stoljeća kada se čipka opet vratila u modu. Plemićke su žene održavale radionice gdje su se koristile izvorne tehnike izrade čipke i proučavali sačuvani modeli.

Koliko stanovnici Lombardije drže do tradicionalnog načina proizvodnje čipke najbolje pokazuje i činjenica da u Milanu i mnogim zajednicama sjeverno od grada i dan danas postoje mnoge škole i grupe koje uče i izrađuju čipku.

Cremona – Grad violina

Grad Cremona najpoznatiji je po tradicionalnoj proizvodnji glazbenih instrumenata, a prve su radionice u ovom gradu niknule već u ranom 15. stoljeću. Ovaj muzikalni grad dom je legendarnih proizvođača violina poput obitelji Amati, Guarneri i Stradivari.

Pri izradi violine, ručno se oblikuje i sastavlja preko 70 komada drveta i ne postoje dva identična instrumenta. Žičani instrumenti izrađuju se brojnim metodama, ali oni razvijeni u Cremoni i danas se smatraju najboljima na svijetu.

Obrada metala i lončarstvo

Antičke tehnike obrade metala preživjele su u radionicama kovača srebra i zlata u Milanu. S druge strane, u Premani se stoljećima širila tradicija izrade najboljih noževa i škara na svijetu, čime je i zaslužila titulu “glavnog grada škara”.

Lombardijsko tlo bogato je glinom, pa tako ova regija ima i keramiku svjetske klase. Tehnike lončarstva nastale 1400. godine još uvijek žive u središtu grada Lodi, a vrijedni lončari proizvode u starim radionicama.

_____

Italija je zaista posebno mjesto, posjetite Regiju od akcije i uvjerite se sami!

 

Povratak na vrh