Minestrone, najslavnija talijanska juha

Klasična talijanska kuhinja odlikuje se zdravim jednostavnim jelima bogatog okusa, a jedno od takvih je i minestrone juha.

Skromna povijest slavne juhe

Kako biste mogli cijeniti svu raskoš minestrone juhe, potrebno je poznavati suštinu talijanske kuhinje. Naime, Talijani su zbog povijesnih okolnosti (ratovi, siromaštvo velikog broja stanovništva) bili prisiljeni koristiti lokalne i svježe sastojke koje su mogli ubrati u vlastitom vrtu. Ovaj se način kuhanja i razmišljanja o hrani naziva cucina povera, a jedno od njenih najslavnijih jela je minestrone juha.

Talijani se mogu pohvaliti da su jedini narod koji je izmislio klasifikaciju juha! Riječ “minestra” na talijanskom znači “juha”, riječ “minestrina” je umanjenica i označava laganu bistru juhicu, dok je riječ “minestrone” uvećanica i podrazumijeva ozbiljnu hranjivu juhu, odnosno, jelo koje bi moglo nahraniti cijelu obitelj u slučaju da u kući nema sastojaka za nešto drugo.

Brojni dodaci “siromašnog” jela

Sad kad ste upoznati s poviješću i značenjem ovog jela, vjerujemo da vam je jasnije zašto za minestrone juhu ne postoji jedinstveni recept, već svatko dodaje neki sastojak koji je čini posebnom. Sastojci za minestrone juhu nikad se ne kupuju s namjerom za pravljenje minestrone juhe, već se radi s onime što je obitelji trenutno dostupno u kući. Tu leži bogatstvo ovog jela, ono se može bez problema prilagoditi bilo kojem godišnjem dobu.

Luk, celer, mrkva, rajčice i grašak klasični su sastojci koji se mogu pronaći u svakoj minestrone juhi, no, naravno, možete dodati povrće po želji. Važno je prisjetiti se da se radi o mladom povrću koje je jestivo i u sirovom izdanju, stoga ga ne treba dugo kuhati ni pržiti. Ako ste ljubitelj mesa, u svoju minestrone juhu možete dodati kockice špeka ili neko drugo meso.

Dok sjeckate povrće, sa strane neka se kuha tjestenina prema vašem odabiru, a osim tjestenine možete odabrati njoke ili griz noklice. Savjetujemo vam da vodu u kojoj ste skuhali tjesteninu ne bacite, već njome podlijete povrće. Sasvim je u redu i ako ne želite dodati tjesteninu, a postoji i varijanta posluživanja juhe uz popržene kockice kruha.

Minestrone juha s pestom i Roma rajčicama

Donosimo vam recept za minestrone juhu koja, uz fino svježe povrće, poseban okus ima zbog pesta i oguljenih rajčica talijanske sorte Roma. Iako je za pripremu ove juhe potrebno nešto više vremena, vjerujte nam, trud se assolutamente isplati!

Za juhu:

  • 5 Roma rajčica
  • 60 g pesta
  • 1 nasjeckani luk
  • 2 narezane mrkve
  • 2 narezane stabljike celera
  • 2 velike tikvice narezane na kockice
  • Povrtni temeljac
  • 2 listića lovora
  • 30 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • Sol i papar po želji

Za pesto:

  • 350 g bosiljka
  • 2 češnja češnjaka
  • Ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • Galbani Grana Padano po želji

Oštrim nožem napravite “X” na vrhu svake rajčice, a potom ih stavite u lonac s kipućom vodom. Nakon jedne minute premjestite ih u ledenu vodu. Pričekajte da se rajčice ohlade i onda ih ogulite.

Za pripremu pesta, u mikser dodajte listiće bosiljka, češnjak i, po želji, Galbani Grana Padano. Počnite miksati istovremeno dodajući dovoljno ekstra djevičanskog maslinovog ulja kako biste dobili sos.

Zagrijte maslinovo ulje u loncu srednje veličine. Pržite luk, mrkve i celer oko tri minute, dok povrće ne omekša. Potom dodajte tikvice pa pustite da se prži oko dvije minute. Umiješajte rajčice, temeljac i listiće lovora, pričekajte da zakipi. Nakon toga smanjite vatru i pustite da se krčka 15-20 minuta. Začinite prema želji. Ako želite, prije posluživanja dodajte još Grana Padana. Buon appetito!

Uživajte u pripremi ove juhe koja se u Italiji jede više čak i od tjestenine, a ako želite pravi talijanski doživljaj, spremite je za veliko obiteljsko okupljanje.

Povratak na vrh