Gianduja, neodoljivi spoj čokolade i lješnjaka

Ako niste dosad, vrijeme je da probate ovu zamamnu talijansku kremu te čokoladni bombon koji se od nje pravi.

Savršenom balansu orašaste arome lješnjaka i slatke čokolade rijetko tko može odoljeti, no jeste li se ikad zapitali tko je prvi otkrio tu prefinu kombinaciju? Priča nas vodi u talijansku regiju Pijemont i grad smješten tik ispod bijelih alpskih obronaka, Torino.

Grad čokolade

Čokolada je u Pijemont stigla zahvaljujući braku vojvode Emanuela i španjolske princeze Katarine. Njene su srednjoameričke kolonije za Italiju uvijek imale spremne pošiljke finih zrnaca kakaa, od kojih su onda pijemontske manufakture kreirale slastice koje su zaludile Europu. Čokolada se masovno izvozila, a slastičari iz europskih gastronomskih metropola dolazili su posebno u Torino kako bi izučili vještinu izrade vrhunske čokolade.  

Nastanak čokoladne fantazije

Međutim, početkom 19. stoljeća došlo je do pomalo nezgodne situacije za ovaj talijanski čokoladni raj. Tijekom Napoleonskih ratova je došlo do embarga koji je značajno utjecao na uvoz sirovina iz određenih kolonija, zbog čega je bilo sve teže i teže doći do kvalitetnih kakaovih zrnaca. Suočeni s nestašicom kakaa i sve većom potražnjom za čokoladom, proizvođači iz Torina morali su se nekako snaći. 

Srećom, rješenje je bilo svuda oko njih — područje grada i okolice bilo je poznato po vrhunskim lješnjacima sorte Tonda Gentile delle Langhe kojima se mogao nadomjestiti manji udio kakaa u čokoladi. Eksperiment je rezultirao rođenjem guste smjese od paste fino samljevenih prženih lješnjaka, kakaa i šećera, zvane gianduja (u ostatku zemlje pisano kao gianduia).

Gianduja za van, molim

Naziv je došao od talijanskog kazališta commedia dell’arte, u kojem se lik koji je predstavljalo Pijemont zvao Gianduja. Ne treba ni spominjati da su za kremastom poslasticom poludjeli i djeca i odrasli te je ona postala jedna od najpopularnijih okusa u Italiji!

Njena popularnost nagnala je kreativne torinske slastičare da dođu do još jedne inovacije te su 1865. godine Pierre Paul Caffarel i Michele Prochet izumili praline od gianduje zvane gianduiotti. Simpatični bomboni koji oblikom podsjećaju na preokrenute brodiće omotane srebrnim ili zlatnim papirom postali su instant hit, a još danas se po istom receptu proizvode u maloj tvornici čokolade Caffarel.

Iz ove autentične talijanske slastice razvila se priča o neraskidivoj vezi između čokolade i lješnjaka, kojoj pripada i omiljeni sastojak svake palačinke — slavni namaz Nutella. Međutim, specifičan okus gianduje čija tradicionalna receptura sadrži najmanje 30% lješnjaka nešto je što se ne može zamijeniti, tako da je najbolje da vaš idući odmor u Italiji zasladite jednim odlaskom do grada čokolade, Torina!

Povratak na vrh