Nutella, najslavniji slatki namaz na svijetu

Ovaj namaz od lješnjaka nastao je kao odgovor na nestašicu čokolade, a kako je osvojila svijet, pročitajte u nastavku.

Svijet zaista duguje zahvalu Talijanima na Nutelli, staklenci punoj sreće koju prepoznaju milijuni diljem svijeta. No, trebamo li ipak zahvaliti Napoleonu?

Početkom 19. stoljeća, Napoleon je pokušao sabotirati britansko trgovanje te mu je nametnuo blokadu, što je pak rezultiralo svemirskim cijenama čokolade. Očajni čokoladari su se u pokušaju preživljavanja i očuvanja zaliha koje su imali, snašli dodavanjem lješnjaka u čokoladu, čime su štedili na skupocjenom resursu. Tko bi rekao da čokolada s lješnjacima postoji tek stotinjak godina!

Povijest se ponovila, pa je tako nakon Drugog Svjetskog rata vladala nestašica čokolade i kakaa, pa se Pietro Ferrero, dovitljivi pekar iz Piedmonta, regiji poznatoj po obilju lješnjaka, dosjetio napraviti slatku pastu koju je prozvao Giandujot.

Izradio ju je samo od lješnjaka, šećera i mrvice kakaa te oblikovao u štrucu koju je potom rezao.

Pokoravanje svijeta žlicu po žlicu

Do 1951.g., Pietro je doradio svoju recepturu i dotadašnju tvrdu pastu pretvorio u kremasti namaz koji je prozvao Supercrema. 1964. godine, Pietrov sin je poboljšao teksturu i sastojke, uzeo marketing u svoje ruke i Supercremu prekrstio u Nutellu te je krenuo reklamirati po cijeloj Europi. Nutella je bila instantni hit!

Iduću godinu, Nutella dolazi u Njemačku, gdje odmah osvaja sve koji su je kušali, a isto se događa i u Francuskoj godinu poslije. Nakon Europe, Nutella 1978. kreće osvojiti sladokusce Australije, gdje otvara i prvu tvornicu izvan Europe.

I pri dizajnu steklenke, Ferrero je mislio na sladokusce. Karakteristična Nutellina staklenka podsjeća na veliku tintarnicu, a veliki otvor namjerno je takav – kako bi se namaz mogao što lakše vaditi žlicom ili nožem.

Ljubav prema Nutelli je stvarna i moćna, kao što je pokazala i Sara Rosso, koja je posvetila jedan dan svom najdražem namazu — i stvoren je Dan Nutelle koji se slavi 5. veljače svake godine od 2007.!

Ako ste kad u Chicagu, posjetite Nutella Cafe jer da, to postoji! Što god tamo naručili, ne možete fulati, jer svako jelo sadrži Nutellu. To je zaista meni svakog čokoljupca!

Nutella je toliko popularna da se svake 2,5 sekunde proda jedna, a to na godišnjoj razini izgleda tako da bismo količinom koja se proda u godinu dana mogli premazati više od 1000 nogometnih stadiona.

Ljubav prema Nutelli, kao i svaka ljubav, ponekad može otići predaleko. Tako je jedan par iz Francuske 2015. godine pokušao svoje dijete nazvati Nutella. Francuski sud ipak im to nije dozvolio i skratio ime djevojčice u Ella.

Ako ste se zaželjeli slatkog, a pri ruci nemate svoje omiljene Nutelle, klik na Galbani recepte i pripremite nešto za smirivanje krize!

Povratak na vrh