3 talijanska jela s jajima koja morate probati

Provjerite tri recepta s dobro poznatim sastojkom u novoj ulozi!

Klasični talijanski sastojci poput jaja, rajčica, bosiljka i maslinovog ulja poznati su nam jer ih i u našim krajevima ima u izobilju. Ipak, ljepota kuhinje s druge strane Jadranskog mora leži u upotrebljavanju dobro poznatih sastojaka na iznimno ukusne i kreativne načine.

Provjerite jela u kojima su jaja glavna zvijezda, bilo da se radi o desertu, doručku ili međuobroku.

Pečena jaja na talijanski način

Rajčicu iz limenke prelijte u veliku tavu. Po želji dodajte sol, papar, slatku papriku i origano. Zagrijte na umjereno jakoj vatri dok ne proključa, a nakon toga smanjite vatru i pustite još 5 minuta. Kuhačom nježno razmaknite rajčice te u nastalu rupu razbijte jaje. Postupak ponovite za svako jaje, pritom pazite da se jaja u tavi ne dodiruju. Kuhajte 7 do 10 minuta, ovisno o željenoj razini pečenosti. Prije posluživanja svako jaje prelijte s malo maslinovog ulja te pospite paprom, Grana Padanom i bosiljkom.

Focaccia s jajima

  • 6 jaja
  • 250 ml mlijeka, zagrijanog na 60 °C
  • 10 g suhog kvasca
  • ¼ čajne žličice šećera
  • 150 g brašna
  • 250 ml vode
  • 250 g Galbani Gorgonzole Cremoso
  • 80 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 170 g kobasice, narezane na komadiće debljine 3 cm
  • 4 trakice slanine, narezane na komadiće duljine 3 cm
  • 1 pečena crvena paprika, narezana na trakice
  • Peršin i timijan, grubo nasjeckani
  • Sol

U posudu ubacite mlijeko, kvasac i šećer pa ostavite da odstoji oko 10 minuta, dok se ne počne pjeniti. Mješavini dodajte brašno, vodu, 125 g gorgonzole, maslinovo ulje i sol pa miksajte oko 5 minuta, dok tijesto ne postane glatko. Potom prekrijte posudu i ostavite da 1 sat stoji na toplom mjestu.

Prebacite tijesto u tepsiju tako da prekrije cijelu površinu. Po tijestu rasporedite kobasicu, slaninu i pečenu papriku i pospite ostatak gorgonzole. Pažljivo prekrijte plastičnom folijom i ostavite 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 200 °C.

Od folije napravite 6 loptica promjera 8 cm i lagano ih pritisnite u tijesto kako biste napravili rupe u koje ćete kasnije razbiti jaja. Tepsiju stavite u pećnicu, pecite 15 minuta, a potom izvadite kako biste maknuli loptice. U svaku od nastalih rupa u tijestu razbijte jaje i posolite. Vratite u pećnicu na 8 do 10 minuta. Nakon što je pečena, focacciu premažite maslinovim uljem, narežite na četvrtaste komade i posipajte peršinom i timijanom.

Zabaione

  • 4 žumanjka
  • 50 g šećera
  • 20 ml vina Moscato d’Asti (ili drugog desertnog vina)

Žumanjak i šećer stavite u staklenu posudu pa miješajte u jednom smjeru dok se ne stvori pasta. Dodajte 10 ml vina pa nastavite s miješanjem dok ne dobijete glatku, gustu kremu sa samo nekoliko mjehurića.

Posudu stavite iznad lonca s kipućom vodom, no pazite da voda ne dotiče posudu. Nastavite miješati uz polako ulijevanje ostatka vina. Postupak će trajati otprilike 10 minuta dok krema ne postane svilenkaste teksture (koja podsjeća na majonezu). Gotov zabaione možete ukrasiti voćem ili piškotama.

P.S. Znat ćete da ste napravili dobar posao ako piškota uspravno stoji u kremi!

Priredite drugačiji doručak od uobičajenog ili iznenadite dragu osobu desertom i uživajte u novim kombinacijama dobro poznatih namirnica.

Povratak na vrh