5 kultnih talijanskih parfema

Neki se parfemi radije nose od drugih, a neki su već toliko popularni da zasluženo nose titulu kultnih.

Umjetnost izrade parfema procvjetala je u renesansnoj Italiji kada su Talijani otkrili kako izraditi aqua mirabilis — tekući pripravak koji je sadržavao 95% alkohola i jake aromatične sastojke. Upravo je zbog tog izuma Italija postala svjetsko središte parfemske industrije, a talijanske parfemske i modne kuće već godinama proizvode bočice s najpopularnijim kombinacijama mirisnih sastojaka. Pročitajte koji su mirisi zaveli milijune i našli se na popisu najprodavanijih parfema svih vremena.

Bulgari Eau Parfumée au Thé Noir

Iako je poznati talijanski brand Bulgari svoje carstvo započeo izradom nakita, svoj je stil odlučio razviti izradom parfema koje opisuju kao mirisnu ekspresiju luksuza. Ako ste ikada nosili neki od mirisa iz Bulgarijeve kolekcije, vjerujemo da biste se složili s tom tvrdnjom. Vjerojatno su vam poznati Bulgari Omnia i Splendida mirisi, no jedan je parfem ipak zauzeo mjesto najpopularnijeg — riječ je o parfemu Bulgari Eau Parfumée au Thé Noir. Miris je inspiriran kineskim crnim čajem, a uz njega sadržava note ruže damaska, kože i duhana što ga čini idealnim večernjim parfemom.

Prada Infusion d’Iris

Ako pak umjesto večernjih sati najdraži miris želite nositi tijekom cijelog dana, svježi citrusni sastojci Pradinog parfema Infusion d’Iris bit će upravo za vas. Osim citrusa, koji dokazano podiže energiju, u ovom se parfemu ističe drvenasta kompozicija. Uz infuziju irisa, kroz dan će vas pratiti puderasti mirisi cedra, drva crnogoričnog podrijetla, i vetivera, tankog drva dugog lišća s područja Indije i Indonezije.

Gucci Guilty Absolute

Drvenasti sastojci veoma su popularni i u muškim mirisima, a upravo oni čine jezgru Gucci Guilty Absolutea za kojeg modna kuća Gucci tvrdi da predstavlja neizbježan miris svakog pravog muškarca. Na ovom su mirisu radili Alessandro Michele, Guccijev kreativni direktor, i Alberto Morillas, dizajner parfema koji već dugi niz godina kombinira mirisne note parfema Calvina Kleina, Marca Jacobsa i Armanija. Iskusni nosevi iskombinirali su note kože, pačulija i vetivera, a u parfemu se nalazi i Guccijev zaštićeni sastojak GoldenWood koji se pravi ekstrakcijom nutkanskog pačempresa — zimzelenog stabla rasprostranjenog u Sjevernoj Americi.

Acqua di Parma Colonia

Kontrast prigušenim notama kože i pačulija čine sicilijanski citrus, lavanda i sandalovina — sastojci mirisa Acqua di Parma Colonia. Udisanjem ovog parfema osjetit ćete jednu od najpopularnijih kombinacija sastojaka dizajniranih tako da vas u mislima odvedu na toplu Siciliju. Acqua di Parma Colonia jedna je od najpoznatijih parfemskih bočica za koju mnogi kažu da je utjelovljenje stila i sofisticiranosti.

Acqua di Santa Maria Novella

Acqua di Parma već više od sto godina proizvodi kultne mirise, no ako želite mirisati na note pravog povijesnog klasika, isprobajte miris Acqua di Santa Maria Novella. Ovaj je parfem 1533. godine zaštitila Katarina Medici, članica najmoćnije firentinske obitelji i kraljica Francuske. Spoj sastojaka ovog parfema ostao je isti više od 450 godina, a uz klasične citrusne note gorke naranče, njegovu bazu čini kalabrijski bergamot — aromatični hibrid naranče i limuna s područja Kalabrije.

Bilo da svoj parfem pronađete među kultnim talijanskim mirisima ili se odlučite za nešto sasvim drugačije, vjerujemo da ćete uživati u citrusnim, puderasim ili drvenastim notama najljepše stvari koju, uz osmijeh, možete nositi.

Povratak na vrh