Regija Pijemont, živopisni raj na sjeveru Italije

Dom cijenjenog vina, pokreta spore hrane, najbolje čokolade na svijetu i čarobnih mjestašca.

Prema mišljenju mnogih, druga najveća talijanska regija ujedno je i najživopisnija. Pitoreskni Pijemont nalazi se zapadno od Lombardije i graniči sa Švicarskom i Francuskom, a od svakog je susjeda ponešto “posudila”. Ova regija prepuna je prekrasnih planina, dolina, sela i vinograda te cijenjenog vina i hrane.

Vrhunska i održiva gastro ponuda

Smatra se da je upravo Pijemont mjesto rođenja pokreta spore hrane. Nemojte da vas ime zavara — ono ne znači da ćete provesti sate za stolom. Ova ideja zapravo promovira korištenje lokalnih namirnica čija je upotreba jednako dobra za ljude, kao i za planet. Iza projekta stoji eko-gastronom Carlo Petrini, koji je 80-ih godina u restoranu Boccondivino raspravljao o otvorenju prvog McDonald’s restorana u Rimu. Danas je pokret poznat u cijelom svijetu, a odlikuje ga zastupanje bioraznolikosti, autentičnosti i održivosti. Vjerujemo da u Pijemontu znaju kako najbolje iskoristiti ukusne domaće namirnice, s obzirom da regija ima čak 45 restorana s Michelinovim zvjezdicama.

Jeste li za čašu finog vina?

Osim ukusne hrane, regija je poznata i po kvalitetnim vinima. Najcjenjenija vina ona su s etiketama Barolo i Barbaresco, vrstama koja se proizvode od Nebbiolo grožđa. Ovo maleno grožđe tanke kore s visokom razinom kiselina i tanina bere se tek krajem listopada. Vina mogu postići vrtoglave cijene, no ne morate biti debljeg novčanika kako biste uživali u pijemontskim vinima. Postoji mnogo malih proizvođača čija su vina jednako kvalitetna, a usput se možete okušati se u tečaju kombiniranja vina i hrane ili prenoćiti na tradicionalnom talijanskom seoskom imanju.

Bajka na vrhu planina

Mnogi bi se složili da je regiju Pijemont najbolje upoznati obilazeći vinarije i trattorije, no postoji i nekoliko zaselaka koje ne smijete propustiti jednom kad se nađete u ovom šarolikom dijelu Italije. Jedno od njih je Chinale, najviše selo u dolini Varaita na granici s Francuskom. Posjetitelji su očarani kamenim kućicama, malom crkvom, šumom potoka koji prolazi selom i jezerom koje se stvara u ljetnim mjesecima.

Sličnu bajku doživjet ćete posjetite li selo Macugnaga u dolini Monte Rosa na granici sa Švicarskom. Drvene brvnare ukrašene crvenim prozorima i čipkastim zavjesama podsjećaju na prizor iz razglednice. Ovo je jedno od najljepših skijaških mjesta u Italiji, a mnoge će obradovati činjenica da još uvijek nije krcato turistima.

Svi putevi vode u Torino

Uz malena sela, nezaobilazna postaja na putovanju Pijemontom je Torino. Glavni grad regije nudi sve što se tijekom posjeta Italiji može poželjeti — impresivne trgove, krivudave uličice, rimske ruševine, barokne palače i najbolju čokoladu u zemlji! Ako ste ljubitelj slatkog, nemojte propustiti gianduju, originalni Nutella namaz iz 1800-ih koji se i danas pravi od 30% lješnjaka. Uz to, isprobajte cremino, pijemontsku čokoladu pravljenu od gianduje, ili pak posjetite trgovinu Guida Gobina, poznatog po kombiniranju tradicionalnih i modernih tehnika proizvodnje čokolade.

U Pijemontu često kažu “L’uma sempre fait parej”, odnosno “Tako smo to oduvijek činili”. Ako to znači uživanje u hrani, vinu, prirodi i arhitekturi, vjerujemo da ćete se i vi složiti sa stanovnicima Pijemonta i jedva dočekati posjet ovoj impresivnoj regiji.

Povratak na vrh