Ponte Vecchio, slavni most u Firenci

Saznajte više o poznatom simbolu renesansnog centra Toskane.

Firenca je već dugo jedan od najposjećenijih gradova u cijeloj Italiji, i to s vrlo dobrim razlogom. Monumentalne katedrale, raskošne palače i galerije prepune renesansnih remek-djela učinile su ovaj toskanski grad pravim hitom među turistima, zbog čega je i prozvan “Atenom srednjeg vijeka”. Jedna od građevina koja obilježava šarmantni firentinski pejsaž jest most Ponte Vecchio, što na talijanskom znači “Stari most”.

Neuništivi dio povijesti

Starost Ponte Vecchija ne može se točno utvrditi, ali zna se da je originalan most preko rijeke Arno izgrađen u vrijeme Rimljana, od drveta i kamena. Međutim, most se konstantno morao obnavljati i ponovno graditi zbog čestih i burnih poplava, a najdugovječnija verzija je ona koju danas poznajemo, izgrađena 1345. godine. 

Ima tri glavna luka, a ovakva vrsta konstrukcije se očito pokazala dobrom idejom, jer je Ponte Vecchio jedini firentinski most koji je preživio njemačko bombardiranje grada u Drugom svjetskom ratu, kao i veliku poplavu grada 1966. godine.

Most okupan zlatom

Bogata obitelj Medici zbog svog je vrtoglavog uspona na prijestolje Firence u 15. stoljeću bila meta brojnih neprijatelja, kako poslovnih, tako i političkih. Nakon što je svoju rezidenciju preselila u palaču Pitti, članovi obitelji su morali svakodnevno prolaziti uzak, krcat most kako bi došli do centra grada. Kako bi izbjegli rulju i imali siguran put do gradske vijećnice Palazzo Vecchio, Cosimo de Medici je naredio gradnju čuvenog prolaza “Corridoio Vasariano”, koji je išao od njihove palače, preko mosta pa do glavnog trga Piazza della Signoria. 

No smrad mesnica i klaonica koje su se nalazile na mostu te svoj otpad bacale u rijeku Arno i dalje je smetao Medicijevima, zbog čega je dekretom naređeno da se “prljave” trgovine s mosta presele na drugu lokaciju u grad. Na njihovo mjesto su došle zlatarnice i draguljarnice sa šarmantnim drvenim prozorima i vratima nalik starim škrinjama, zbog čega je most danas tako fotogenična lokacija!

Ravno iz knjige

Među brojnim posjetiteljima očaranim ovim mostom nalazi se i američki pisac Dan Brown, poznat po bestselleru “Da Vincijev kod”. Radnju “Inferna”, četvrte knjige u seriji o pustolovnom profesoru Robertu Langdonu, smjestio je upravo u Firencu! U knjizi pratimo glavne junake kako u bijegu prolaze kroz predivne povijesne lokacije ovoga grada, što uključuje i prolazak mosta pomoću “tajnog” hodnika “Corridorio Vasariano”, kao što su to nekad činili Medici.

Šetnja Ponte Vecchijom i gledanje zalaska sunca nad rijekom Arno vrhunac je romantike koji se može doživjeti samo u Firenci. Stavite slavni most na popis firentinskih lokacija koje apsolutno morate posjetiti te počnite planirati svoj posjet čarobnoj Toskani!

Povratak na vrh