Upoznajte talijanske uskršnje tradicije

Saznajte kako se ovaj važan kršćanski blagdan obilježava u Italiji i što se nalazi na blagdanskom stolu.

Uskrs je, uz Božić, najvažniji kršćanski blagdan, a u Italiji se širom zemlje obilježava uz svečane povorke koje se razlikuju od regije do regije. Od dramatičnih procesija na tradicionalnoj Siciliji do mise na Trgu svetog Petra u Rimu, cijela Italija ujedinjuje se u uskršnjem slavlju. Uskršnja misa održava se u svim crkvama u zemlji, a obavezan je i svečani ručak te bojenje jaja.

Uskrs, odnosno Pasqua, u Italiji i dalje ima onaj izvorni vjerski karakter, stoga ondje nećete pronaći uskršnjeg zeca i slična komercijalnija obilježja ovog blagdana, ali zato velikih čokoladnih jaja ima na svakom koraku. Uskršnje slavlje traje od Cvjetnice do Uskrsnog ponedjeljka i tijekom cijelog tjedna diljem zemlje se mogu vidjeti šarene povorke, igrokazi, predstave i koncerti.

Misa u Vatikanu

Veliki petak na Trgu svetog Petra u Rimu obilježava se uz papu koji opisuje Križni put, odnosno Via Crucis, a velika povorka pred tisućama prisutnih prolazi s križem te na kraju prima papin blagoslov. Najveća misa u zemlji održava se upravo u Bazilici svetog Petra, a zainteresirani misi mogu prisustvovati besplatno, ali ulaznice je potrebno rezervirati i po nekoliko mjeseci unaprijed.

Eksplozija u Firenci

Dok su u većini zemlje povorke ozbiljnog i svečanog karaktera, Firenca se ističe pomalo neobičnom tradicijom, starom 350 godina. Na sam Uskrs dva bijela vola vuku veliki ukrašeni vagon do katedrale na Piazzi del Duomo. Nadbiskup nakon mise i pjevanja glorije u vagon ispaljuje mehaničku golubicu koja u njemu zapali vatromet, po čemu se cijeli događaj i naziva Scoppio del Carro, odnosno „eksplozija vagona”. Eksplozija simbolizira dobar urod i sreću za cijelu Firencu i njezine građane u toj godini.

Blagdanski stol

Ne treba naglašavati koliko je hrana u Italiji važan dio svakog događaja. Na uskršnjem stolu tradicionalno se nalaze najčešće janjetina i artičoke, zatim poseban uskršnji kruh za koji svaka regija ima svoj recept, a slatki Panettone i Colomba – kruh u obliku golubice raširenih krila – obično se daju kao darovi. Djeca, naravno, dobivaju željno iščekivana golema čokoladna jaja koja u sebi skrivaju iznenađenje.

Uskršnji ponedjeljak

Ponedjeljak nakon Uskrsa naziva se La Pasquetta ili „mali Uskrs” i neradni je dan u cijeloj zemlji. Poznata talijanska izreka koje se veže za Uskrs glasi: Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi, a to u prijevodu znači da Božić treba provesti s obitelji, a Uskrs s kime god želite. U praksi mnogi Talijani uskršnju nedjelju ipak provode s obitelji, ali zato ponedjeljak provode s prijateljima, primjerice na izletu ili pikniku. Mnogi gradovi održavaju besplatne koncerte ili neobične tematske igre koje uključuju simbol Uskrsa – jaje, a sve je, naravno, popraćeno dobrom talijanskom hranom i neizostavnim vinom. 

Buona Pasqua a tutti!

Povratak na vrh