Što Talijani jedu u jesen?

Nacija ljubitelja dobre hrane itekako uživa u bogatim plodovima ovog predivnog godišnjeg doba.

Kako u svojoj kuhinji koriste većinom sezonske namirnice, Talijani znaju vrlo dobro iskoristiti najbolje od svakog godišnjeg doba. Divljač, kestenje, vino, buče, tartufi — pregršt je sastojaka koji u jesen postaju zvijezde stolova diljem zemlje, a mi izdvajamo najfinija jela koja jednostavno morate probati ako se ikad nađete u jesenskom putovanju Italijom.

Cappellacci di zucca

Iza melodičnog talijanskog imena krije se jelo od popularne jesenske namirnice — buče! Ova specifična vrsta raviola punjena je predivnim nadjevom od buče, muškatnog oraščića i Parmigiano-Reggiano sira, a servira se uz umak od maslaca i začinskog bilja ili mesni ragu.

Cappellacci u prijevodu znači “mali šeširi”, a ovo jelo svoj simpatični naziv duguje karakterističnom obliku punjenog tijesta koje nalikuje na slamnate šešire kakve su seljaci nekad nosili na poljima.

Najpoznatiji recept za cappellacci di zucca potječe iz šarmantnog gradića Ferrare koji se nalazi 50 km od Bologne. U gradu su tijekom povijesti boravile mnoge plemićke obitelji, te je prvi recept za ovo jelo kreira za obitelj Este u renesansno doba. Osim u Ferrari, odlične cappellacce možete probati diljem Italije, a posebno u gradu Venzone, poznatom po sajmu bundeva.

 

Jela s tartufima

Delikatesa koja postiže vrtoglavo visoke cijene na tržištu izuzetno je cijenjena u talijanskoj kuhinji. Najpopularnije vrsta je bijeli tartuf (tartufo bianco), posebna sorta koju u jesen slave razni sajmovi u središnjoj i sjevernoj Italiji.

Sajam bijelih tartufa u Albi je međunarodno poznat, no Umbrija, Toskana, Le Marche i Emilia-Romagna također privlače mnoštvo posjetitelja sajmovima za vrijeme kojih se ulicama širi miris tartufa.

Ukoliko se nađete u Italiji u studenom, svakako si priuštite neko jelo s ovim aromatičnim sastojkom, poput tjestenine strangozzi al tartufo, kruha s pastom od tartufa ili jednostavnog omleta s tartufima.

Schiacciata con l’Uva (focaccia od grožđa)

Ovaj klasični toskanski recept plod je nestrpljivog čekanja da poteku prve kapi rujnog vina. Dok čekaju da vino sazrije nakon ranojesenske berbe, Toskanci tek ubrano grožđe koriste kao glavni sastojak u popularnoj schiaccati con l’Uva. Ovo plosnato tijesto je tanko poput focaccie, ali mu se dodaju šećer i grožđe, pa je okusom slađe. Jelo koje se sastoji samo od tijesta i grožđa jednostavno je za pripremu, a savršeno za slatki zalogaj uz popodnevnu kavu ili čaj!

Ukoliko se ipak odlučite na pripremu talijanskog jela na domaći način, probajte naš recept za tjesteninu s gorgonzolom i bučom, neospornom kraljicom hrvatskih jeseni!

Povratak na vrh