Modno carstvo Armani

Popularni talijanski modni brend već desetljećima oduševljava svojim profinjenim i besprijekornim dizajnom.

Sredinom sedamdesetih godina modna kuća Armani počela je strelovit uspon na modnim pistama diljem svijeta. Danas je ona jedno od najvećih imena visoke mode, ali i komadić luksuza koji si ljudi diljem svijeta rado priušte kao krunu svog ormara (ili kozmetičke torbice). A sve je počelo vizijom jednog čovjeka: Giorgija Armanija.

Od medicine do mode

Rođen 1934. godine u gradiću Piacenza u sjevernoj Italiji, Armani je u djetinjstvu sanjao o tome da postane liječnik. Međutim, život mu je namijenio drukčiju sudbinu. Nakon što je odradio obveznu vojnu službu, zaposlio se kao uređivač izloga u mondenom milanskom dućanu La Rinascente. Tamo je otkrio ljubav i nevjerojatan talent za modu, te se kasnije zaposlio kao dizajner u poznatoj modnoj kući Nino Cerruti.

Uspon

1975. godine Armani i njegov partner Sergio Galeotti odlučili su otvoriti vlastitu modnu kuću. Lagani materijali i čiste, mekane linije njihovih komada bili su veliki odmak od krutih krojeva tadašnje odjeće koju su nosili poslovne žene i muškarci, zbog čega je brend velikim koracima počeo osvajati talijansko tržište. Konačni prodor na svjetsku modnu scenu stiže 1982. godine, kada je Richard Gere u hit filmu “Američki žigolo” nosio isključivo Armanijeve komade. Nakon što su vidjeli kako ih nosi najveći holivudski glumac tog doba, ljubitelji mode diljem svijeta su poludjeli za ležernim i elegantnim Armani odijelima. Ostalo je povijest!

Globalno modno carstvo

Iako je modna kuća doživjela pravi procvat, u privatnom životu je Armanija pogodila teška tragedija — njegov poslovni partner, ali i životna ljubav Sergio Galleoti umire od AIDS-a 1985. godine. Slomljena srca, Armani je odlučio da neće pronaći zamjenu za Galeottija, glavnog za biznis stranu brenda, već sam preuzeti poslovne odgovornosti u svojoj kompaniji.

S vremenom je nastao i drugi brend imena Emporio Armani, fokusiran na ne tako luksuznu odjeću namijenjenu mlađim ljudima. Ipak, kruna Armanijevog rada ostaje Armani Privé, brend visoke mode i omiljen odabir brojnih slavnih osoba za šetnju crvenim tepihom.

Danas je Armani ne samo modna kuća, već pravo poslovno carstvo. Kozmetika, hoteli, restorani, klubovi i jahte, nema tog što brend ne prodaje, a stvaralaštvo Giorgija Armanija je toliko bogato da je u Milanu otvorio muzej posvećen svojoj modi, gdje izlaže brojne komade koje je dizajnirao tijekom karijere.

Štovan u Italiji kao stilska ikona, Giorgio Armani je diljem svijeta prepoznat kao dizajner koji je ostavio nevjerojatan pečat na visoku modu i svakodnevno poslovno odijevanje. Profinjena, elegantna i luksuzna odjeća njegovog brenda uvijek će biti vječni klasik i simbol vrhunskog talijanskog stila.

Povratak na vrh