Leonardo da Vinci, inovator ispred svog vremena

Svojom brojnom umjetničkom i inženjerskom ostavštinom fascinira cijeli svijet, a interes za njegovim djelima ne jenjava ni šest stoljeća nakon njegove smrti.

Leonardo je rođen u travnju 1452. godine među brežuljcima Toskane, na farmi izvan mjesta Anchiano. Rođen je kao izvanbračno dijete firentinskog uglednika Ser Piera i mlade seljakinje Caterine, a u ranoj dobi preselio se na obiteljsko imanje oca u toskansko naselje Vinci te živio sa svojim ujakom te bakom i djedom.

Imao je malo formalnog obrazovanja u ranoj dobi, ali mnogi su prepoznali njegove umjetničke sposobnosti. U dobi od 14 godina podučavao ga je jedan od najpoznatijih umjetnika tog doba, Andrea di Cione, poznatiji kao Verrocchio. Leonardo je imao priliku upoznati se s različitim vrstama tehničkih vještina i naučio o skiciranju, slikanju, kemiji, metalurgiji i radu s metalima. Jedno od prvih njegovih sačuvanih djela je crtež krajolika Arno skiciran tehnikom olovke i tinte 1473. godine. Osnovao je vlastiti ceh sa 20 godina u Firenci, ali je nastavio surađivati sa svojim mentorom narednih pet godina.

Umjetnik sa strašću za anatomijom

Leonardove najpoznatije slike su Mona Lisa, Posljednja večera i Vitruvijski čovjek. Vitruvijski čovjek je savršen presjek umjetnosti i znanosti gdje Leonardo crta muškarca u dvije pozicije  unutar kružnice i kvadrata. Skica predstavlja Leonardovo znanje proporcija i njegovu želju da poveže čovjeka s prirodom.

Posljednja večera nastala je na zahtjev milanskog vojvode Ludovica Sforze koji je od Leonarda je zatražio da je naslika na stražnoj strani blagovaonice unutar samostana Svete Marije Milostive u Milanu. Izrada tog remek-djela trajala je tri godine i prikazuje Isusa i dvanaest apostola u dramatičnom trenutku u kojem Isus najavljuje da će ga jedan od apostola uskoro izdati.

Najpoznatija Leonardova slika je Mona Lisa koju je započeo slikati 1503. godine. Postoji veliki broj teorija oko identiteta žene koja je prikazana na slici, ali pretpostavlja se da je osoba na slici Lisa del Giocondo, žena bogatog firentinskog trgovca svilom. U Leonardovoj želji da postigne savršenstvo, za Leonarda je ova slika je bila uvijek nedovršeni rad. Danas je Mona Lisa izložena u Parizu u muzeju Louvre i smatra se francuskim nacionalnim bogatstvom.

Leonardo je smatrao da je ljudski vid najvažniji osjet i oči najvažniji organ, te je stalno izražavao važnost sapere vedere, ili znati vidjeti. Vjerovao je u prikupljanje znanja kroz činjenice i opažanje. Da Vinci je započeo proučavati ljudsku i životinjsku anatomiju tijekom 1480-ih. Secirao je životinje i ljude te su njegove skice fetusa in utero, srca, vaskularnog sustava, spolnih organa te drugih koštanih i mišićnih struktura među prvim skicama ikada napravljenim. Osim anatomije, proučavao je botaniku, geologiju, hidrauliku i fizku. Sve skice sakupljao je u knjige koje je podijelio u četiri široke teme: slikanje, arhitektura, mehanika i ljudska anatomija.

Inženjerski um koji sanja o letenju

U razdoblju kada je živio u Veneciji radio je kao inženjer i složio sustav pokretnih barikada koje su služile za obranu grada.  Leonardov dnevnik sadrži veliki broj različitih sprava i izuma od kojih su neki bili nepraktični (mehanički vitez), ali i praktični (mostovi, glazbeni instrumenti, parni topovi). Posebno je bio inspiriran letom i skicirao različite izume poput primitivnog helikoptera, padobrana ili golemog samostrela.

1513. godine Leonardo se pod prisilom seli iz Milana u Rim, te se zahvaljujući Giulianu de Mediciju, bratu Pape Lea desetog, smješta unutar Vatikana. Nije imao previše plaćenih projekata, te se zato prepustio istraživanju matematike i znanstvenog rada. Dvije godine kasnije nazočio je sastanku francuskog kralja Franje I. i Pape Lea desetog u Bologni, gdje mu je francuski kralj ponudio poziciju na svom dvoru koju prihvaća te se trajno seli u dvorac u mjestu Amboise.

Leonardo da Vinci umro je 2. svibnja 1519. godine u dobi od 67 godina u Francuskoj. Stoljećima nakon njegove smrti njegove bilješke i skice, zapažanja i znanstvene teorije potvrđuju kako je Leonardo uvjerljivo jedan od najtalentiranijih mislioca i umjetnika koji su ikad živjeli.

Povratak na vrh