Glamurozni Pirelli kalendar

Saznajte kako je nastao atraktivni kalendar koji oduševljava iz godine u godinu.

Par ljepotica je 1964. godine stalo pred kamere za kalendar tvrtke automobilskih guma Pirelli. Fotografije su bile toliko senzacionalne da je tvrtka odlučila nastaviti s projektom, a ostatak je povijest — 47 kalendara, svaki ljepši od onog prethodnog!

Od automobilske staze do pješčanih plaža

Tvrtka Pirelli osnovana je 1922. godine u Milanu i 5. je najveći proizvođač automobilskih guma na svijetu. Nekad se većinom reklamirala sponzoriranjem automobilskih utrka i nogometnih klubova, no 1964. godine odlučila se na neobičan potez kojim će se istaknuti od konkurencije. Angažirala je umjetničkog direktora Dereka Forsytha i fotografa Roberta Freemana (poznatog po kultnim naslovnicama ranih albuma Beatlesa) da naprave nešto inovativno i neočekivano. 

Rezultat je bio glamurozan kalendar s fotografijama predivnih manekenki na egzotičnoj lokaciji, namijenjen isključivo klijentima Pirellija. Kalendar je postao nevjerojatno poznat, ali ekskluzivnost je zadržana sve do sada — tiska se samo 20.000 primjeraka svake godine, a daruju se poznatim ličnostima i partnerima tvrtke. 

Bez tabua

Sejšeli, Mallorca, London, Sevilla, Tunis, Azurna obala i Rio de Janeiro samo su neka od čarobnih mjesta na kojima je sniman kalendar, no on je postao puno više od pukih fotografija oskudno odjevenih ljepotica na predivnim lokacijama. Provokativnost definitivno nije stran pojam za Pirelli, ali ukusnu golotinju uvijek je pratila umjetnička vizija koja je odražavala estetiku doba kad je kalendar kreiran, a često je i vizionarski prikazivao trendove koji tek slijede.

Odabirom tema, fotografa i modela pomicale su se granice i rušile konvencije, pa su tako modeli afroameričkog i azijskog podrijetla bili dijelom kalendara još kada to nije bilo uobičajeno u ostatku modnog svijeta. Sophia Loren je dokazala da je ljepota vječna kada se u 72. godini slikala za kalendar, a 2017. je fotograf Peter Lindbergh odlučio odbaciti ustaljena pravila te prikazati svoje modele kakve jesu, odjevene i prirodne, bez imalo šminke i retuširanja.

Kalendar pun zvijezda

S vremenom je postala nevjerojatna čast biti dijelom Pirelli kalendara, uvijek krcatog poznatim licima iz svijeta mode, umjetnosti i šoubiznisa. Dosad su se u njemu pojavile kultne manekenke poput Naomi Campbell, Helene Christensen, Cindy Crawford, Kate Moss i Christy Turlington te poznate glumice poput Monice Bellucci, Penélope Cruz i Nicole Kidman. Annie Liebowitz je za izdanje 2016. godine odlučila fotografirati žene koje su bile značajne zbog svojih postignuća, a ne fizičkih atributa, te su tako pred kameru stale Serena Williams, Yoko Ono i Patti Smith. 

Osim Liebowitz, za kalendar su snimali fotografski velikani poput Petera Lindbergha, Richarda Avedona, Patricka Demarcheliera i Marija Testina, a 2014. je u povodu 50. obljetnice kalendara izdano davno fotografirano i nikad objavljeno izdanje glasovitog Helmuta Newtona.

Iako smo sada već navikli da kalendare gledamo na mobitelima i računalima, a ne na zidovima domova, Pirelli kalendar očito ne pada u zaborav. U njemu se isprepliće ljudska ljepota i ljepota fotografije, čime je prerastao u nešto stvarno nezaboravno.

Povratak na vrh