Gianfranco Ferré, arhitekt mode

Umjesto velebnih građevina, ovaj talijanski modni velikan izgradio je modno carstvo.

U vrućem kolovozu 1944. godine u malom gradu Leganu, na sjeveru Italije, rodio se jedan od najvećih genija svjetske modne scene. Majka udovica je uz pomoć svoje dvije sestre odgojila Gianfranca Ferréa u discipliniranom okruženju u kojem su se cijenili umjerenost i perfekcionizam, vrijednosti koje je kasnije sam istaknuo kao presudne za njegov daljnji uspjeh u životu.

Od arhitekture do mode

Ferré je svoje studentske godine proveo studirajući arhitekturu na prestižnom milanskom Politehničkom sveučilištu. Diplomirao je 1969. godine, ali nikada nije imao prilike raditi u struci. Naime, već iduće godine su prekrasni modni detalji koje je izrađivao za djevojke s fakulteta zapeli za oko damama u utjecajnim modnim krugovima. Ubrzo je potpuno uronio u svijet mode, dizajnirajući kolekcije balonera i modnih dodataka za Christiane Bailly i Waltera Albinija, poznate talijanske dizajnere toga doba. Arhitektonska naobrazba naučila ga je kako logički razmišljati o konstrukciji i svoje ideje pretočiti u dvodimenzionalne skice na papiru, što mu je u kombinaciji sa strastvenom predanošću dizajnu otvorilo put do samog modnog vrha.

Vlastita modna kuća

Nakon brojnih suradnji s različitim brendovima, Ferré odlučuje osnovati vlastitu modnu kuću. 1978. godine je lansirao prvu modnu liniju za žene, a 1982. za muškarce. Elegantni, jaki kontrasti bijele i tamnih boja, ekstravagantne tkanine i ležerni, ali savršeno strukturirani krojevi neočekivanog volumena postali su zaštitni znak njegovog brenda i pravi hit u svijetu mode. 1989. godine postaje glavni dizajner Diora te narednih 8 godina živi na relaciji Milan – Pariz, istovremeno žonglirajući radom u svojoj i francuskoj modnoj kući.

Danas njegov brend proizvodi i liniju namještaja i detalja za dom, u potpunosti proizvedenu u Brianzi, talijanskom okrugu poznatom po izuzetnim vještinama tamošnjih obrtnika.

Bezbroj mogućnosti jednog klasika

Iako je tijekom godina dobio brojna priznanja, o tragu kojeg je ostavio na modu najviše govore njegovi kultni komadi — besprijekorno skrojena odijela i varijacije bijele košulje. Iako većina dizajnera ima svoju verziju kultne bijele košulje, Ferrè je poznat po beskrajnim reinkarnacijama ovog komada koje je kreirao tijekom godina, i to svaki put na drukčiji, inovativan način.

Već je za života zahvaljujući svom arhitektonskom načinu kreiranja dobio nadimak “Frank Lloyd Wright talijanske mode”. Poput ovog slavnog američkog arhitekta, Ferrè je znao postići balans između savršeno isklesane konstrukcije i lepršavosti potrebne da bi se postigle prirodne i čiste linije.

Gianfranco Ferrè je zauvijek zadužio kako talijansku, tako i svjetsku modnu scenu. Iako je modi pristupao na vizionarski način, spajajući logiku i vještine dizajnera, krojača, obrtnika i tehničara, uvijek je isticao da je za nju ipak najvažnije znati sanjati!

Povratak na vrh