David, Div renesansne umjetnosti

Sigurno znate za Davida, jednog od najprepoznatljivijih skulptura na svijetu. No, koliko zapravo znate o njemu?

David je naručen od strane Katedrale u Firenci i planiralo se da će stajati u jednoj od niša katedrale među ostalim većim kipovima.

U trenutku kad je dobio projekt izrade Davida, Michelangelo je, iako star tek 26 godina, već bio nadaleko poznat kipar. S oduševljenjem je prihvatio projekt na kojem je radio 2 godine, između 1500. i 1504. godine.

Michelangelo je u svoj rad unio interpretaciju Davida kakvu još nitko dotada nije vidio. Umjetnici su priču Davida i Golijata vidjeli kao trijumf malog čovjeka nad velikim ratnikom, te su Davida uvijek prikazivali kao pobjednika, nakon što je porazio Golijata. Michelangelo je prvi u povijesti odlučio prikazati Davida prije bitke, udubljenog u svoje misli i fokusiranog na ono što ga čeka. Njegov stav i položaj tijela odiše samopouzdanjem i koncentracijom, što su odlike klasičnog renesansnog Mislioca.

Michelangelu su za izradu Davida dali ogroman komad Carrara mramora, jednog od najbjeljih na svijetu. Taj komad mramora zapravo je ostatak nedovršenog projekta Davida koji je započeo još 1464., tijekom kojeg su ga dva umjetnika odbacila navodivši kako mramor ima previše nesavršenosti.

Remek-djelo prelijepo za katedralu

Majstor Michelangelo je svoj rad držao u potpunoj tajnosti. Prema njegovom biografu Ascaniju Condiviju, prvo je izradio model skulpture od voska i potopio ga u vodu. Kako je razina vode opadala, Michelangelo je klesao ono što je vidio.

Kada je u siječnju 1504. godine otkrio svoju skulpturu naručiteljima, svi su se složili kako je prelijepa da bi stajala u niši katedrale te su kip odlučili postaviti na trg u samom srcu Firence, Piazza della Signoria. Tako je ostao sve do 1873., kada su ga zbog očuvanja preselili u Galleriju dell’Accademia, gdje mu je i dan danas dom. 40 ljudi guralo je 4,2 metra visokog Davida iz Michelangelove radionice do trga, a zbog njegove visine morali su razbiti i svod jednog prolaza.

David je karakterističan i po neobičnim proporcijama, glava i desna ruka veće su od očekivanih veličina. Vjeruje se kako je ovo učinjeno zato što se kip trebao gledati iz visine od 23 metra, te su određene karakteristike namjerno prenaglašene. Drugi pak smatraju kako se Michelangelo poigrao s Davidovim nadimkom “manu fortis”, odnosno, jaka ruka.

David danas stoji ispod svjetlarnika koji je upravo za njega projektirao Emilio de Fabris, gdje ga godišnje posjeti preko tri milijuna ljudi.

Povratak na vrh