Casanova, zavodnik svjetskog glasa

Memoari ovog neumornog talijanskog ženskaroša svjedoče o njegovim nevjerojatnim ljubavnim pothvatima.

Uz Don Juana, ime Giacoma Casanove danas je najveći sinonim za muškarca izuzetnih zavodničkih vještina, i to ne bez razloga. Saznajte više o zanimljivom životu ovog kompliciranog, nemoralnog, ali i svestranog svjetskog putnika!

Turbulentna mladost

Iako se za njega često misli da je fiktivni lik, Casanova je bio stvarna osoba rođena 1725. godine u Veneciji za vrijeme Mletačke Republike. Izuzetno pametan i promoćuran mladić primljen je s tek 12 godina na sveučilište u Padovi, a završio je studij prava sa 17 godina. 

Ubrzo je počeo karijeru u crkvi, no ovaj životni put nije skladno išao uz njegove nove zanimacije — kocku i žene. Poslije nekoliko manjih skandala otpušten je iz crkve, nakon čega je uzeo mač u ruke i otišao u vojsku “glumiti vojnika”. Jedino što je tamo uspio jest povećati svoje kockarske dugove, zbog čega je isto ubrzo odustao. 

Za svoj treći karijerni pokušaj izabrao je glazbu te postao violonist u jednom venecijanskom kazalištu. Bio je prosječnih vještina i većinu vremena provodio radeći spačke sa svojim raskalašenim društvom glazbenika, sve dok mu se nije osmjehnula sreća i odvela ga u visoko društvo.

 

Jedina prava ljubav

Jednoga dana mladi se Casanova vozio u gondoli, a bogati venecijanski plemić pored njega doživio je moždani udar. Zahvaljujući svom (za ono doba naprednom) poznavanju medicine, Casanova je uspio bogatašu spasiti život, a ovaj ga je zauzvrat uzeo pod svoje krilo. Pokroviteljstvo moćnika omogućilo mu je ulazak u mondeno društvo i hedonistički stil života, te se u ovom razdoblju mogao bez problema posvetiti ljubavnim avanturama i kockanju. Međutim, jedna takva afera je skupo stajala ovog čovjeka sumnjivog morala — mlada djevojka ga je optužila za silovanje, zbog čega je pobjegao iz Venecije u Parmu. Tamo je upoznao Francuskinju Henriettu, svoju najveću ljubav i ženu koja je, po njemu, bila savršen spoj ljepote, inteligencije i kulture. Nažalost, njihova ljubav je potrajala samo tri mjeseca, a nakon toga se Casanova otisnuo u svijet.

 

Život kao iz filma

Njegova odiseja Europom uistinu je bila nalik filmskog sagi. Prvo je otišao u Francusku i pridružio se tajnom društvu masona ili tzv. “slobodnih zidara”, zatim prošao Njemačku i Austriju, da bi se na kraju ponovno vratio u Veneciju. Međutim, njegov dosje se punio optužbama gdje god je bio, tako da je u rodnom kraju završio u zatvoru po teretom tucet optužbi za blasfemiju i zločine protiv ćudoređa. Nevjerojatnom serijom događaja je uspio pobjeći iz najgore tamnice u strogo čuvanom zatvoru, nakon čega je pobjegao u Francusku. 

Narednih godina je u svojim putovanjima prtljao s alkemijom i potragom za glasovitim “kamenom mudraca”, infiltrirao se u dvorske krugove diljem Europe, prodavao svoju ideju o državnoj lutriji, obolio od nekoliko veneričnih bolesti, družio se s najvećim intelektualcima prosvjetiteljstva, radio kao špijun, skoro izgubio ruku u dvoboju pištoljima te, naravno, imao afere s nebrojeno mnogo žena.

 

Memoari svjetskog putnika

Casanova je kraj svoga života dočekao u današnjoj Češkoj, i to radeći kao knjižničar. Nakon ovako burnog života su staračka osamljenost i dosada bile još gore, zbog čega je posegnuo za perom i počeo pisati svoje memoare. Iako je bio Talijan, pisao je na francuskom, glavnom jeziku u doba prosvjetiteljstva, a danas se originalni manuskript strogo čuva u nacionalnoj biblioteci u Francuskoj.

Bez obzira na to što mislili o njemu, Casanova je bez sumnje zaslužio titulu jednog od najvećih zavodnika svih vremena, a djelom “Histoire de ma vie” postigao je ono što je htio — da se čak i nakon života pamte njegove nevjerojatne spletke, avanture i ljubavničke sposobnosti.

Povratak na vrh