Antonio Vivaldi, skladatelj za sva godišnja doba

Ovaj je violinski virtuoz stvorio neka od najljepših glazbenih djela talijanskog baroka.

Antonio Lucio Vivaldi rođen je 4. ožujka 1678. godine u Veneciji, na dan kada je ovaj talijanski grad pogodio potres. Njegov otac je bio vrhunski violinist koji je svirao u katedrali sv. Marka, te je svom sinu prenio strast prema tom instrumentu. Mali Antonio je ubrzo pokazao veliki talent za sviranje, ali je u 15. godini počeo školovanje za svećenika. Iako je na slikama uvijek prikazan kao muškarac bijele kose, to je bila samo perika ispod koje se skrivala bujna crvena kosa. Zbog nje je zaradio nadimak “Il Prete Rosso” (“Riđokosi svećenik”), ime koje će ga pratiti i kad mu karijerna putanja krene u malo drukčijem smjeru.

Riđokosi svećenik

Od početka svećenstva je bilo jasno da Vivaldi nije stvoren za taj poziv. Bio je astmatičar krhkog zdravlja kojemu je dugo pričanje predstavljalo veliki napor, što nije bilo baš idealno za služenje mise. Kao da to nije bilo dovoljno, glazbi je uvijek posvećivao puno više pozornosti nego Crkvi. Postoje čak i priče kako je znao usred mise otići s oltara kako bi zapisao par taktova koji su mu tog trena pali na pamet! Nimalo iznenađujuće, uskoro je odbacio svećeničke halje i u potpunosti se posvetio glazbi.

Glazbeni uspjeh

Vivaldi je s 25 godina postao glavni violinist i kompozitor u sirotištu za djevojke Pio Ospedale della Pietà, čiji je djevojački zbor bio poznat diljem Italije. Sirotište je pružalo vrhunsko glazbeno obrazovanje djevojkama, a najtalentiranije pjevačice i instrumentalistice bile su neiscrpan izvor nadahnuća za Vivaldija. Tijekom 30 godina u toj ustanovi napisao je brojna djela i stekao reputaciju majstora na violini, a talijanska je publika naprosto poludjela za njegovim skladbama.

Kasnije se okrenuo operi, koja je bila najprofitabilniji oblik zabave u 18. stoljeću, no njegove najpoznatije melodije i dalje su one skladane za njegovu prvu ljubav: violinu.

Četiri godišnja doba

Djelo koje bez sumnje svi poznajemo jesu “Le Quattro Stagioni” (“Četiri godišnja doba”), Vivaldijeva četiri violinska koncerta. Skladao ih je 1721. godine, u vrijeme kad je narativni stil ovog djela bio naprosto revolucionaran. Naime, svaki od četiri koncerte opisuje jedno godišnje doba, i uz svaki je bio izdan jedan sonet koji opisuje prizor utjelovljen u koncertu. Zahvaljujući iznimnoj ljepoti i slikovitosti, ove melodije su postale svjetski poznate, te se danas smatraju jednim od najpopularnijih djela baroka.

Vivaldi je preminuo 28. srpnja 1741. godine u Beču. U zadnjim danima je tragao za davno izgubljenom slavom, ni ne sluteći kakav će uspjeh njegove skladbe doživjeti u 20. stoljeću. Iza njega je ostalo više od 500 koncerata, 46 opera, 23 simfonije i mnogo manjih skladbi, čije svako izvođenje udiše novi život opusu genijalnog skladatelja.

Povratak na vrh