5 odličnih knjiga kojima je radnja smještena u Italiji

Saznajte koje knjige u vaš domove unose dašak talijanskog šarma, živopisne kulture i zamamne hrane.

Knjige imaju moć da nas odvedu u drugi svijet i neke druge živote, daleke i drukčije od naših. Ako želite doživjeti Italiju, a jedino možete putovati putem stranica romana, evo koja književna djela morate dodati na svoj popis za čitanje!

Call Me By Your Name, André Aciman

Ovaj iznimno poetičan roman poharao je svjetske bestseller liste nakon što je po njemu snimljen filmski hit u 2017. godini. 

Njegova radnja prati iznimno inteligentnog, ali pomalo pretencioznog tinejdžera Elija Perlmana koji se nenadano zaljubljuje u 24-godišnjeg Olivera, doktoranda koji dolazi provesti ljeto kod Perlmanovih u njihovoj kući u Italiji. Osim što uspijeva opisati vrtoglave, bolne, ali iskrene osjećaje koji nastanu između njih dvoje, roman uspješno dočarava atmosferu vrućeg talijanskog ljeta u osamdesetima.

Pod suncem Toskane, Frances Mayes

Ljepotu Toskane je teško opisati riječima, ali ovaj roman američke književnice i sveučilišne profesorice Frances Mayes je na razini zadatka. “Pod suncem Toskane” je memoar koji ovu zaljubljenicu u Italiju prati u pustolovini kupnje i renovacije divne, ali zapuštene vile u okolici grada Cortone. 

Život joj tada postaje ispunjen bogatom povijesti, kulturom, hranom i vinom Toskane te predivnim ljudima koje tamo upozna, a čitatelji kroz njene opise upoznaju čarobna mjesta Cortonu, San Gimignano, Sienu, Volterru, Firencu i ostale dragulje ove regije. 

Ime ruže, Umberto Eco 

Ime ruže je prvi roman poznatog talijanskog autora Umberta Eca, objavljen 1980. godine. Iako je po radnji detektivska priča koja prati potragu za istinom o misterioznoj smrti redovnika u 14. stoljeću, u njemu Eco vješto isprepliće elemente filozofije, povijesti religije, logike i semiotike. A inspiracija za sve to? Tajnoviti benediktinski samostan Sacra di San Michele u brdima talijanske regije Pijemont.

Inferno, Dan Brown

Poznata serija Dana Browna počela je svjetskim hitom Da Vincijev kod, a u četvrtom nastavku prati sveučilišnog profesora Roberta Langdona u još jednoj misteriji — ovog puta u Firenci. Poznati simbolog se probudi u bolnici bez ikakvog sjećanja o tome što mu se dogodilo, a među svojim stvarima pronađe tajnoviti artefakt s kojim krene u razbijanje koda koji se krije u skrivenim prolazima i ulicama ovog renesansnog grada.

Jedi, moli, voli, Elizabeth Gilbert

Poznati memoari Elizabeth Gilbert prate njen put od trenutka kada shvaća da je njen naizgled savršen život zapravo uopće ne ispunjava. Odlazi na putovanje kroz koje će upoznati samu sebe te provodi vrijeme u Italiji, Indiji i Baliju, tijekom kojeg shvati što želi i što je usrećuje u životu. Period u Italiji je najviše posvećen istraživanju užitaka — posebno onih gastronomskih.

Iako se razlikuju po žanrovima, svim ovim romanima je jedna stvar zajednička. Pružit će vam djelić Italije preko svojih stranica, ali i mnoštvo zabave, misterije, suza i smijeha!

Povratak na vrh