5 knjiga u kojima možemo uživati dok smo kod kuće

Prepustite se ljepoti književnosti i uronite u potpuno novi svijet iz udobnosti svog doma.

Iako trenutno nismo u mogućnosti baviti se uobičajenim hobijima, ovo vrijeme provedeno kod kuće ipak može imati neočekivane prednosti. Primjerice, sada se napokon možete zavaliti u najdraži naslonjač, opustiti uz šalicu fine kave i dobru knjigu. Ako ne znate što biste čitali ili ste već prošli sva djela na vašoj polici s knjigama, pogledajte naše književne preporuke — sve dostupne online i besplatne!

Osam planina – Paolo Cognetti

Roman jednog od najpoznatijih modernih talijanskih pisaca prati život muškarca Pietra od trenutka kada kao šestogodišnjak dolazi u selo Grana. Kao i njegovi roditelji, zaljubljuje se u okolne planine, ali i upoznaje dječaka Bruna, čuvara krava. On i Bruno skupa s Pietrovim ocem narednih 10 ljeta provedu osvajajući planinske vrhunce, no u mladosti se razdvoje, a kasnije se sreću tek kada Pietru iznenadno umre otac.

Knjiga se na skoro filozofski način bavi temama ljepote i moći prirode, vremena, odnosima među generacijama i prijateljstvom, te svakog čitatelja u mislima vodi na moćne planine, koliko god one njemu trenutno bile udaljene. 

Roman možete pronaći na ZaKi Book aplikaciji za posudbu e-knjiga članovima gradskih knjižnica. Sustav je prvo bio dostupan samo u Zagrebu, no sada se proširio na gradske knjižnice diljem Hrvatske, a za prijavu vam treba samo broj iskaznice i PIN. PIN možete zatražiti e-mailom, a za više informacija provjerite web stranicu knjižnice svoga grada.

Devet potpunih neznanaca – Liane Moriarty

“Devet potpunih neznanaca” najnovija je knjiga Liane Moriarty, autorice svjetskih hitova “Suprugova tajna” i “Male laži”, a također je dostupna preko online sustava ZaKi Books.

Kao što naslov sugerira, radi se o devetero stranaca koji se nađu u Tranquillum House, luksuznom resortu koji obećaje duševni i tjelesni preporod te bijeg od gradskog života. Naravno, masaže, bazeni i meditacije nisu jedino što nude ove glamurozne toplice, te devetero posjetitelja uskoro iznenadi opasna tajna koja drastično promijeni njihov odmor iz snova.

Ako ste voljeli intrigom ispunjene “Male laži“ (knjigu i istovremenu HBO-ovu seriju), veselit će vas vijest da će i ovaj roman doživjeti ekranizaciju s Nicole Kidman kao producenticom.

Tri jeseni – Ana Ahmatova

Možda ste ljubitelj poezije, a možda želite malo promijeniti naviku čitanja romana — u svakom slučaju, internet ima pregršt besplatne poezije u kojoj možete uživati. Jedna od njih je zbirka djela “Tri jeseni” poznate ruske pjesnikinje Ane Ahmatove, koja je dostupna online i u hrvatskom prijevodu. Ova heroina jedna je od najvećih i najosebujnijih ličnosti ruske književnosti na prevratu s 19. na 20. stoljeće, a poznata je po poemama u kоjima govori o okrutnom staljinističkоm režimu i patnji svoga naroda. 

Ponos i predrasude – Jane Austen

Projekt Gutenberg besplatno nudi 61.667 književnih djela koja možete preuzeti online, a među njima su najpoznatiji klasici svjetske književnosti. Wilde, Kafka, Brontë i Dickens samo su neki od dostupnih autora, a sada u njima napokon možete uživati bez prisile školske lektire!

Sve knjige su na engleskom, no shvatite to kao priliku da usavršite svoje znanje jezika. Dobra knjiga za početak jest “Ponos i predrasude”, klasik britanske spisateljice Jane Austen. Ukoliko je niste dosad čitali na hrvatskom, vjerojatno ste gledali neku od ekranizacija, tako da ćete se moći u potpunosti uživjeti u radnju čak i ako je na engleskom.

Napuljski romani – Elena Ferrante 

U ovu tetralogiju tajanstvene spisateljice Elene Ferrante ubrajaju se četiri romana koja prate odrastanje dviju prijateljica u surovom Napulju poslije Drugog svjetskog rata. Priča počinje knjigom “Moja genijalna prijateljica”, u kojoj upoznajemo Lenu i Lilu, dvije izuzetno pametne djevojčice čije će živote obilježiti njihovo prijateljstvo prepuno međusobnih razmirica, ali i trenutaka nevjerojatne odanosti.

Sve četiri knjige možete preuzeti u digitalnoj knjižnici Scribd, koja svima nudi besplatan 30-dnevni probni rok.

Što god da odaberete, najbitnije je samo da čitanje shvatite kao trenutak za sebe, vrijeme u kojem se možete u potpunosti udaljiti od svakodnevnih briga te uroniti u neki potpuno drukčiji svijet!

Povratak na vrh