Talijanska pjenušava vina

Upoznajte zavodljive okuse talijanskih pjenušavih pića.

Mnogi su zbunjeni razlikom između pjenušca i šampanjca ili nisu sigurni po čemu se razlikuju obična i pjenušava vina. Vjerujte nam, specifičnosti nije teško shvatiti, pogotovo ako se smatrate ljubiteljem vina! Sve što morate zapamtiti je da pjenušava vina sadrže ugljični dioksid zbog čega su gazirana, a najpoznatija vrsta je šampanjac koji se proizvodi isključivo u francuskoj regiji Champagne.

No, postoje mnoge druge vrste pjenušavih vina, a neke od najboljih dolaze upravo iz Italije.

Prosecco

Jedno od najpopularnijih vina na svjetskoj razini, prosecco se u Italiji proizvodi stotinama godina. Radi se od Glera grožđa, posebne sorte koja je 200 godina pr. Kr. donesena u malo selo Prosecco na granici Slovenije i Italije. Danas je cijela regija Veneto posvećena uzgoju Glera sorte te samo vina proizašla iz navedenog podneblja mogu nositi ime prosecco. Mjera je uvedena kako bi se zaštitio poseban okus ovog pjenušavog pića — prepoznat ćete ga po prevladavajućim aromama jabuke, breskve, dinje i kruške.

Metodo classico

Dok se prosecco dobiva takozvanom charmat metodom kojom se ugljični dioksid dobiva tijekom sekundarne fermentacije u tanku, postoje pjenušava vina koja se proizvode slično kao šampanjci. Radi se o postupku metodo classico, najkvalitetnijoj talijanskoj tehnici proizvodnje pjenušaca. Ova vina odlikuju se finim kremastim mjehurićima i slatkastim okusom koji podsjeća na brioche peciva, a mogu se razaznati i arome korice limuna.

Jedno od najpoznatijih vrsta nastalih ovim postupkom je suho vino Franciacorta, mješavina chardonnaya, pinot noira i pinot blanca podrijetlom iz Lombardije. Citrusne i orašaste arome Franciacorte Talijani rado kušaju uz bogatu lokalnu kuhinju, pogotovo jela kao što su punjeni ravioli ili bijele lazanje.

Lambrusco

Ako ste se pitali koje vino Talijani najradije kombiniraju s pizzom, odgovor je lambrusco! Dolazi iz regije Emilia-Romagna, a proizvodi od istoimenog grožđa čijom se obradom dobivaju arome svježeg crvenog voća. Ovo vino nekad je bilo cjenovno pristupačno i time omiljeno studentsko piće, a danas predstavlja fino pjenušavo vino koje postoji u klasičnoj crnoj te bijeloj i rose varijanti.

Asti spumante

Ljubitelji desertnih vina ne smiju zaobići asti spumante! Dobiva se od grožđa muškata bijelog iz regije Pijemont, a od ostalih pjenušavih vina razlikuje se u postupku proizvodnje. Proces nastanka zaustavlja se rano tijekom prve fermentacije, zbog čega u tekućini ostaje veća količina šećera, a asti spumante očarava svojim slatkim okusom.

Kako biste mogli uživati u raznim talijanskim pjenušcima, poslušajte sljedećih nekoliko savjeta za posluživanje.

  • Ohladite vino u hladnjaku minimalno 12 sati prije posluživanja.
  • Ako ipak nemate toliko vremena, stavite ga u kiblu s vodom i ledom, a za još brže hlađenje dodajte šaku soli.
  • Koristite duguljaste i uske čaše kako bi se mjehurići što dulje zadržali.
  • Natočite trećinu željene količine pjenušca, pričekajte da se pjena slegne pa dolijte ostatak.
  • Bocu čuvajte polegnutu u tamnom prostoru na niskoj temperaturi.
  • Po otvaranju, bocu nemojte predugo čuvati. Vjerujemo da vam to neće biti teško! 😉

Uronite u svijet talijanskih pjenušaca i otkrijte koje će vino biti vaša ljubav na prvi okus.

Povratak na vrh