Sezona tartufa u Italiji

Saznajte zašto je ova dragocjena namirnica gurmanska zvijezda talijanskih jeseni te zašto najskuplji tartufi dolaze baš iz ove zemlje.

Jesen u Italiji znači raskoš svježih namirnica i bogat miris kuhinjskih majstorija koji se širi ulicama gradova. Jesen također znači i dolazak tartufa, rijetke i skupocjene delikatese koja je ponos i dika talijanskih provincija u kojima prirodno rastu. 

Saznajte više o ovoj namirnici izuzetno specifičnog okusa koju je poznati operni skladatelj Rossini prozvao “Mozartom među gljivama”!

Bogatstvo u tlu

Tartufi su gljive koje rastu pod zemljom u blizini korijenja određenih vrsta stabala (primjerice bora ili hrasta), a za dozrijevanje su im potrebni vrlo specifični klimatski uvjeti. Jednom kad dozriju, u tlu ih mogu nanjušiti posebni psi istrenirani za pronalaženje ovih rijetkih gljiva, iako su se nekada u tu svrhu koristile i uvježbane svinje.

Postoje razne vrste tartufa, a najpoznatija je podjela na crne i bijele. Crni su rašireniji te se čak mogu uzgajati, iako je to riskantan i mukotrpan proces, a bijeli tartufi su izuzetno rijetki, rastu samo prirodno i mogu se naći samo na određenim područjima u Europi. 

Bijelo zlato iz Albe

Jedno od tih područja je talijanska regija Pijemont. U njoj se nalazi gradić Alba, po kojem je ime dobila najskuplja i najcjenjenija sorta bijelih tartufa — tartufo bianco d’Alba. Tartufi koji rastu u okolici grada na glasu su kao najbolji na svijetu, a znaju postići cijenu od vrtoglavih 4 tisuće dolara po kilogramu!

Crna delikatesa Norcije

Crni tartufi nisu toliko rijetki kao bijeli i stoga se češće mogu naći na menijima restorana, ali i dalje su luksuz kojeg vrijedi probati! 

Grad Norcia nalazi se u regiji Umbrija, a poznat je po tome što u njegovoj okolici raste najluksuznija vrsta crnih tartufa, tartufo nero pregiato, poznat i kao tartufo di Norcia.

U tlu sunčane Toskane

Toskana je također regija koja obiluje tartufima, najviše u područjima oko Firence i srednjovjekovnog gradića San Miniata. San Miniato čak ima i sajam tartufa La Sagra del Tartufo Bianco koji se održava u studenom, a obiluje restoranima i sličnim izlagačima koji posjetiteljima žele približiti svoje zamamne menije prepune jela s tartufima. Sličan festival se održava u gradu San Giovanni d’Asso blizu Siene, a tamo možete pronaći i muzej tartufa!

Le Marche

Nešto istočnije je talijanska regija Le Marche u kojoj se nalazi gradić Acqualagna, toliko lud za tartufima da njegovi stanovnici imaju čak tri događaja godišnje posvećena ovoj delikatesi. Najpoznatiji je sajam bijelih tartufa, koji traje od kraja listopada do sredine studenog.

Tartufi se obično jedu sirovi, naribani na vrh tjestenine, rižota ili sličnog jela. Iako se za njih često kaže kako imaju posebnu aromu koja ne odgovara svima, probajte bar jednom ovaj jedinstven okus u kojem na Apeninskom polutoku uživaju još od doba starih Rimljana.

Povratak na vrh