Palačinke na talijanski

Tanke ili debele, slatke ili slane, palačinke su omiljene širom svijeta. Tanke palačinke kakve se kod nas najčešće pripremaju u Italiji se nazivaju crespelle te sadrže tek nekoliko jednostavnih sastojaka. Donosimo vam ideje kako biste se i sami mogli okušati u novim starim palačinkama, ovoga puta na talijanski način.

Palačinke se u Italiji jedu često i u raznim inačicama. Baš kao i druga poznata talijanska jela, one su zapravo vrlo praktične i jednostavne za pripremu. Možete ih koristiti kao bazu za kreiranje brojnih slanih jela, primjerice umjesto cannellona te ih napuniti ricottom i špinatom, kao bazu za lazanje, pa čak i u juhama. Ili ih možete jednostavno premazati omiljenim namazom i jesti kao desert – ili doručak ili večeru. Svako doba dana dobra je prigoda za palačinke.

Mlijeko ili voda

Naravno, svaka kuća ima vlastitu tradiciju pa se tako sastojci i točni omjeri razlikuju od obitelji do obitelji, ali osnova je uvijek ista. Brašno, jaja, sol i – mlijeko ili voda. Od mlijeka su palačinke kremastije i punije, no neke nonne umjesto mlijeka koriste vodu, ali zato u recept dodaju više jaja.

Evo jednostavnog, osnovnog recepta za crespelle:

  • 200 g bijelog brašna
  • 3 jaja
  • oko 250 ml mlijeka
  • prstohvat soli.

Potrebno je jednostavno pomiješati sve sastojke u zdjeli, a redoslijed zaista nije važan, pogotovo ako smjesu mutite mikserom. Želite li smjesu pripremiti ručno, dobro je prvo umutiti jaja, a zatim dodati ostale sastojke i sve povezati. Smjesa mora biti kremasta i tekuća, a količinu brašna, mlijeka i jaja slobodno prilagodite prema vlastitom ukusu. Ako ste umjesto mlijeka odlučili koristiti vodu, dodajte i do pet jaja – takve su palačinke prikladnije za složence u kojima se koriste umjesto tjestenine.

Pecite ih oko dvije minute sa svake strane, i to na maslinovom ulju, a kako biste izbjegli premasne palačinke, pripremite tanjurić s uljem u koji ćete prije svake palačinke umočiti kuhinjski ubrus i njime lagano premazati tavu. Umjesto maslinovog ulja možete upotrijebiti i maslac, a suncokretovo ulje u Italiji se rijetko koristi za pripremu palačinki.

Bogatstvo okusa

Različite regije također imaju različite inačice palačinki, a neke od najpoznatijih su toskanske necci, palačinke od kestenovog brašna, te slane manfrigole koje sadrže heljdino brašno i pune se šunkom i sirom.

Budite kreativni i ubacite lješnjake, cimet, maline, mascarpone, čokoladu, banane, limunovu koricu ili ih jednostavno pospite šećerom kao nekad i uživajte u zaista svestranim palačinkama.

Povratak na vrh