Opojni okusi amaretta, limoncella i sambuce

Čašica prije ili poslije obroka nikome ne škodi, zato upoznajte i okusite ove tradicionalne talijanske likere.

Iako je poznata po proizvodnji vina, iz Italije potječu likeri različitih aroma i jačina. Ima ih slatkih i gorkih, biljnih i voćnih, aperitiva i digestiva, a svima je zajedničko mjesto koje zauzimaju u smočnicama talijanskih obitelji, pripravljeni prema recepturi koja se prenosi s koljena na koljeno.

Amaretto

Ovaj se desertni liker predivne zlaćane boje pravi od sjemenki badema ili marelica te jakog alkohola i šećera. Izuzetno je popularan diljem Italije, a može ga se naći i u mnogim koktelima. Njegovo podrijetlo prati romantična legenda o udovici iz grada Saronne. Nakon što mu je pozirala za fresku Djevice Marije, udovice se zaljubila u Da Vincijevog učenika, slikara Bernardina Luinija. Kao simbol predanosti slikaru i spomen njezinoj ljubavi, 1525. godine stvorila je zamamni liker amaretto. Receptura je dugo vremena bila strogo čuvana, no s vremenom se proširila na zemlju i ostatak svijeta.

Limoncello

Očaravajuća aroma limuna dobrodošao je sastojak u talijanskim kolačima i jelima, a isto vrijedi i za pića. Limoncello je poznati liker koji se većinom proizvodi u južnoj Italiji, naročito oko Napuljskog zaljeva, obale Amalfi i Sorentinskog poluotoka.

Limoncello je toliko popularan da svaka obitelj ima vlastiti recept koji se prenosi generacijama, no osnova svakog su jaki alkohol, šećer te korice limuna koje mu daju intenzivnu žutu boju. Liker se pije ohlađen i savršen je za uživanje u toplim večerima na talijanskoj obali.

Sambuca

Bezbojna sambuca pravi se od esencijalnih ulja zvjezdastog i zelenog anisa te sadrži razinu alkohola od čak 38%. Ponekad joj se za pojačavanje okusa dodaju bazga, sladić i slična bilja. Običaj je da se pije con la mosca (“s muhom”), s jednim ili tri zrna kave. Ona se žvaču kako bi ublažili slatki okus likera, no postoje i dvije legende o ovom običaju.

Prva kaže kako je prilikom ispijanja sambuce u jednoj obitelji miris likera toliko privlačio tri muhe, da je majka odlučila zapaliti žesticu da ih otjera, što se često radi i danas.

Druga legenda potječe iz zlatnog doba talijanskog filma, kada su slavni glumci poput Anite Ekberg i Marcella Mastroiannija posjećivali slavni rimski kafić u Via Veneto. Prilikom jednog druženja, netko je iz šale u tuđu čašu sambuce ubacio zrno kave, vičući “Upala je muha!”.

Ukoliko više volite osvježavajuće voćne koktele, probajte napraviti pet koktela talijanske recepture. Kakav god bio vaš odabir, bitno je da nazdravljate pune čaše te u dobrom društvu!

Povratak na vrh