O jednoj ljubavi: kako je Italija upoznala rajčice

Doznajte kako su rajčice od otrovne ukrasne biljke postale simbol talijanske kuhinje i otkrijte
recept za najpoznatiju talijansku salatu, savršenu za ljeto.

Kad pomislite na talijansku kuhinju, i na Italiju uopće, jedna od prvih asocijacija zasigurno je – rajčica. Pomidori su zvijezda mnogih talijanskih jela, a najpoznatije je svakako pizza, i to pizza margherita, stvorena baš u Napulju koji nije samo prijestolnica pizze, već i prijestolnica rajčica. No, jeste li znali da rajčicu nisu popularizirali Talijani,  nego Amerikanci?

Put rajčice

Rajčica ne samo da ne potječe iz Italije, nego uopće ne potječe s europskog kontinenta. Domovina rajčice je Južna Amerika, najvjerojatnije Peru, a u Europu su je donijeli Španjolci još u 15. stoljeću. No, počeci rajčice u Europi nisu bili tako uspješni jer se čak 200 godina vjerovalo da je izrazito otrovna te je služila isključivo kao dekoracija. S vremenom su ljudi primijetili da ptice i ostale životinje jedu rajčice bez ikakvih problema.

Američka renesansa

Pomi d’oro, odnosno zlatne jabuke, postale su sastavni dio cucine povere – sirotinjske kuhinje u kojoj se ništa nije bacalo i koja se sastojala od jednostavnih i lako dostupnih namirnica, a upravo je cucina povera iznjedrila neka od danas obožavanih jela kao što su pizza, bruschetta i panzanella.

Pravi međunarodni uspjeh rajčice su doživjele kad su se u 19. stoljeću počele ‘vraćati’ u Ameriku putem imigracija Talijana, a New Orleans i Florida postali su kolijevke rajčica u Americi. Službeni datum kad je srušena nepravedna zla reputacija koja se vezala uz rajčice je 28. lipnja 1820. kada je američki pukovnik Robert Gibbon pred okupljenim ljudima javno pojeo rajčicu kako bi dokazao da je loš glas koji ju je pratio zapravo zabluda, a Raffaele Esposito je 1889. u čast kraljice Margherite Savojske, na sreću svih nas danas, slavno izumio omiljenu vrstu pizze i time učvrstio novi status obožavanog nam voća.

Salata caprese

A u čast rajčice, pome, paradajza ili pomidora – kako god da je zvali – predlažemo da pripremite ovu jednostavnu salatu koja slavi ljeto, ali i ljubav jednog obožavanog trojca: rajčica, mozzarelle i bosiljka.

Kako biste uistinu uživali u ovom jednostavnom, ali tako ukusnom jelu, sastojci moraju biti vrlo kvalitetni, inače će vam salata biti dosadna i bezukusna. Zato nabavite vrhunske Rajska rajčice punog i bogatog okusa kao nekad i odaberite neku od dobro poznatih Galbani mozzarella za potpuni doživljaj Italije. Uz zeleni bosiljak, ovo jelo u bojama talijanske zastave prava je poslastica i za oči.

Za pripremu su vam potrebni:

  • zrele rajčice
  • mozzarella
  • svježi bosiljak
  • kvalitetno maslinovo ulje
  • malo soli.

Ovu salatu možete aranžirati na više načina, a onaj klasičan je redati krišku rajčice, krišku mozzarelle pa list bosiljka i tako u krug dok sve ne iskoristite te na kraju zalijete finim maslinovim uljem i malo posolite ako želite. No, slobodno se odlučite za ‘neurednu’ verziju gdje ćete rajčice grubo nasjeckati, a mozzarellu nakidati prstima, ili pak odaberite cherry rajčice i mini mozzarelle pa sve uredno naslažite na čačkalice.

Pazite samo da rajčice držite na sobnoj temperaturi, a nikako u hladnjaku jer im hladnoća kvari okus. Još kad vam kažemo da je likopen iz rajčice jedan od najsnažnijih antioksidanasa, nema druge nego pohitati u nabavku!

Povratak na vrh