Neodoljivi talijanski sladoledni deserti, 1. dio

Kremasto, šareno, jednostavno i ukusno — izaberite najdraže talijansko osvježenje i uživajte!

Pizze i paste s poznatog poluotoka izazivaju najviše kulinarske pažnje, no u srcima sladokusaca krije se jedan poseban dragulj — talijanski gelato! Iako očaravajuć i bez spajanja s drugim sastojcima, potičemo vas da pripremite jednu od ovih klasičnih talijanskih sladolednih delicija i otkrijete recept kojem ćete se svakog ljeta rado vraćati.

Affogato

Riječ affogato na hrvatski se prevodi kao utopljen, a ako isprobate kombinaciju jake vruće kave i ledenog slatkog sladoleda vjerujemo da ćete se i vi “utopiti” u božanstvenom okusu istoimenog deserta. Kako biste ga pripremili, jednostavno uzmite kuglicu omiljenog sladoleda i prelijte kavom — mi preporučamo klasičnu vaniliju i svježe mljeveni espresso. Iako se vrlo jednostavno priprema, affogato se rijetko jede u Hrvatskoj, stoga smo sigurni da ćete ovim ledeno-vrućim duom oduševiti svoje goste! Ako želite da bude doista pamtljiv, affogatu dodajte par kapi amaretta ili nekog drugog omiljenog likera.

Cassata

Još jedan recept poznat u svim talijanskim kućanstvima je cassata, okrugli mekani kolač natopljen voćnim sokovima i likerima, sa slojevima ricotta sira i kandiranim voćem. Kako bi osvježenje bilo potpuno, tijekom ljeta pripremite sladolednu verziju ovog tradicionalnog sicilijanskog kolača. Kandirano voće, pistacije i komadiće tamne čokolade pomiješajte s otopljenim sladoledom, smjesu stavite u kalup, a potom u zamrzivač. Igrajte se različitim okusima i slojevima — impresivan izgled cassate nikome neće otkriti koliko ju je bilo lako pripremiti!

Tartufo

Iz susjedne regije Kalabrije dolazi specijalitet koji je zbog svog oblika ime posudio od poznatih gljiva tartufa. Legenda o slastici tartufo kaže kako je jednom kraljev rođak nenajavljeno došao na vjenčanje, a domaćin je potom u panici shvatio da nema dovoljno zdjelica za sladoled. Da bi spasio situaciju, jedan od slastičara na licu je mjesta izmislio recept za verziju koja se može posluživati na tanjuru. Radi se o rastopljenoj smjesi koja se oblikuje u kuglicu, potom prelije čokoladom i zamota u papir kako bi se zadržao oblik. Ukusan tartufo spreman je nakon što se čokoladna kugla u potpunosti smrzne.

Spumoni

Spumoni je ime dobio prema pjenastoj teksturi, a radi se o šerbetu koji se od klasičnog sorbeta razlikuje u tome što uz bjelanjak sadrži mlijeko ili mlaćenicu. Uz kremastiju teksturu, spumoni ima svjetlije, pastelne boje, a najčešće će biti smeđih i zelenih nijansi s obzirom da se tradicionalno priprema od čokolade, pistacija i badema. Brojni doseljenici iz talijanskog Napulja popularizirali su ga u Sjedinjenim Državama gdje ima vlastiti praznik — 21. kolovoza u SAD-u možete proslaviti Nacionalni dan spumonija!

Cannoli

Također poznate daleko van granica Italije jesu male slatke hrskave tube, cannoli! Tajna pripreme krije se u vrlo tanko razvaljanom pa zarolanom tijestu koje tijekom prženja treba poprimiti savršen, ne previše napuhnut oblik. Ne brinite ako niste svladali izradu kalupa, jer možete uživati i u kupljenoj verziji, a u ljetnim mjesecima ionako će vas najviše razveseliti njihovo sladoledno punjenje! Sladoled ostavite barem deset minuta da se otopi, potom nježno s obje strane napunite svaki cannoli i stavite u zamrzivač na sat vremena. Za pravi ljetni izgled dodajte topinge poput čokoladnog preljeva, mljevenih badema ili šarenih mrvica i tutto completo, sladoledni cannoli su gotovi!

Ljeto je tek počelo, stoga eksperimentirajte s pripremom ledenih talijanskih specijaliteta i veselite se slasnim ljetnim zalogajima.

Povratak na vrh