Čokoladni poljupci iz Perugije

Poznate talijanske praline Baci Perugina pravi su dokaz da su čokolada i romantika savršen spoj.

Predivan srednjovjekovni grad Perugia nadaleko je poznat po svojim poljupcima, ali onim čokoladnim! Već skoro sto godina se u tom talijanskom čokoladnom raju proizvode svjetski poznate praline Baci Perugina, vrhunska delikatesa koju svaki sladokusac treba barem jednom probati. Ovi slatki zalogaji se sastoje od sloja tamne čokolade ispod koje se krije gianduia (krema od čokolade i lješnjaka), sjeckani lješnjaci te jedan cijeli lješnjak koji pralini daje savršenu hrskavost. Za početak ove slatke priče zaslužna je jedna posebna žena: Luisa Spagnoli.

Čokoladna kreacija mlade poduzetnice

Na početku 20. stoljeća, Luisa Spagnoli je sudjelovala u osnivanju dvije vrlo bitne tvrtke za mali grad kakav je Perugia — tvornicu čokolade Perugina te ženski modni brend koji nosi njezino ime. Bila je neuobičajeno sposobna poduzetnica u vremenu kada nije bilo uobičajeno da žena pokazuje takav talent za biznis, a sve je počelo od običnih lješnjaka!

Naime, primijetivši da tvornica čokolade ima puno sitnih otpadaka od lješnjaka, Luisa ih je odlučila nekako iskoristiti. Nakon puno neprospavanih noći, 1922. je kreirala recept za Baci

praline sa sjeckanim lješnjacima, po kojem se one još i danas proizvode.

Poljupci ili udarci

Nepravilne čokoladne okruglice Luisu su podsjećale na stisnutu šaku, zbog čega im je dala ime cazzotto (udarac, šaka). Poznata anegdota kaže kako suvlasnik tvornice Giovanni Buitoni nije bio pretjerano zadovoljan tim nazivom. “Zašto bi itko ušao u slastičarnicu i zatražio udarac?”, pitao se, i praline nazvao puno slađim imenom baci (poljupci).

Tajni detalj u poljupcu

Romantičnom imenu se dodao prepoznatljiv plavo-srebrni omot ispod kojeg se krije porukica s ljubavnim mislima poznatih pjesnika, mislioca i umjetnika. Svaka pralina sadrži jednu takvu misao, a jedna legenda kaže kako je ova tradicija nastala iz tajne ljubavi Luise i Buitonija. Kako mu nije mogla javno izjaviti ljubav, Luisa je svom ljubavniku slala romantične poruke u čokoladnim bombonima koje je pravila.

Sva sreća da su ovu tajnu naviku odlučili primijeniti na sve svoje slastice, jer je kombinacija ukusne praline i ljubavne poruke učinila bombonijeru pravim hitom! Već 1939. godine tvornica je otvorila svoju prvu trgovinu u SAD-u, i to na mondenoj Petoj aveniji u New Yorku.

Ova mala talijanska tvornica danas ima kolekciju od preko 390 poruka koje se stavljaju u Baci Perugina, i to na svim velikim svjetskim jezicima. Na koju god poruku naletjeli, jedno je sigurno — ispod nje se krije čokolada, univerzalan način da se nekome kaže ti amo!

Povratak na vrh