5 inspirativnih Talijanki koje su promijenile svijet

Talijanska moda poznata je u cijelom svijetu, baš kao i talijanske glumice, ali i talijanske nonne koje su zadužene za očuvanje i prenošenje brojnih vještina i kulinarskih tradicija. No, postoje i vrlo značajne Talijanke za koje možda niste ni čuli, a pokrenule su goleme promjene koje su zauvijek promijenile svijet.

Trotula iz Salerna (11. i 12. stoljeće)

Salerno je glavni grad istoimene pokrajine koja se nalazi jugoistočno od Napulja, a u srednjem vijeku bio je medicinsko središte Europe. Trotula je bila jedna od najznačajnijih liječnica tog doba i bila je predvodnica brige o ženskom zdravlju. Smatra se prvom ginekologinjom na svijetu

Njezina dva ključna djela o ženskim bolestima i liječenju prvi su priručnici koji su sadržavali informacije o menstruaciji, kontracepciji i porođaju, što je osobito koristilo muškarcima koji su vrlo malo znali o ženskom tijelu. Smatrala je da žene ne moraju patiti tijekom porođaja te je za ublažavanje bolova predlagala korištenje opijuma.

Elena Cornaro Piscopia (1646. -1684.)

Elena Cornaro Piscopia bila je venecijanska filozofkinja i prva žena na svijetu kojoj je službeno dodijeljena sveučilišna diploma. Diplomirala je na Sveučilištu u Padovi 25. lipnja 1678. Njezin mentor pokušao je uvjeriti sveučilište neka joj dodijeli diplomu iz teologije, ali odbili su jer je to bila isključivo muška domena. 

Piscopia se osim toga bavila glazbom i skladala, a zvali su je Oraculum Septilingue jer je govorila čak sedam jezika: talijanski, latinski, grčki, hebrejski, francuski, španjolski i arapski.

Maria Montessori (1870. -1952.)

Prva žena u Italiji koja je diplomirala medicinu, humanitarka i izumiteljica svjetski priznatog obrazovnog sustava Montessori. Ovaj pedagoški koncept počiva na individualnom pristupu koji uzima u obzir posebnosti i nadarenosti svakog djeteta, pružajući im mnogo veću slobodu od tradicionalnih modela obrazovanja. 

Mnogi uspješni pojedinci školovali su se prema njenom sustavu, a među njima su Larry Page i Sergey Brin (osnivači Googlea), Jeff Bezos (osnivač Amazona) i Gabriel Garcia Marquez (dobitnik Nobelove nagrade za književnost).

Anna Magnani (1908. – 1973.)

Najcjenjenija glumica u poslijeratnom dobu. Bila je omiljena zbog svoje karakternosti i inteligencije u vrijeme kad su talijanske filmske glumice međunarodnu slavu stjecale prvenstveno na temelju fizičkog izgleda i privlačnosti. Anna je bila odlučna i svoja. Bila je prva u Italiji koja je osvojila Oscara za najbolju glavnu ulogu – 1955. za film Tetovirana ruža, a tu ulogu za nju je napisao njezin dobar prijatelj Tennessee Williams. 

Bila je sinonim za talijanski neorealizam i voljeli su je i kritičari i publika. Svojom snagom i borbenošću bila je pravo nadahnuće ženama. Poznata je njezina izjava vizažistu koji je pokušao prekriti njezine bore – upitala ga je zašto to čini kad joj je toliko godina trebalo da ih dobije!

Rita Levi-Montalcini (1909. – 2012.)

Rita Levi-Montalcini bila je neurologinja i jedna od vodećih talijanskih znanstvenica koja je 1986. godine dobila Nobelovu nagradu za medicinu, zajedno s kolegom Stanleyjem Cohenom. Njihovo otkriće čimbenika rasta živaca (eng. nerve growth factor – NGF) i epidermalnog čimbenika rasta (engl. epidermal growth factor – EGF) bilo je ključno za razumijevanje bolesti poput raka, Alzheimera i Parkinsona.

No, karijera joj nije započela glatko. Otac se protivio njezinom izboru da studira medicinu i htio da slijedi tradicionalniji put braka i majčinstva. To je, međutim, nije spriječilo da ostvari snove i briljantnu karijeru.

Povratak na vrh