Cremona, grad violina

Jedinstvene violine na kojima sviraju najbolji svjetski glazbenici dolaze iz ovog grada na sjeveru Italije.

Talijanski grad Cremona smješten je u prekrasnoj Lombardiji i glavni je grad istoimene provincije, poznat po bogatstvu, neovisnosti i raskošnoj arhitekturi. Ipak, ono što je Cremonu učinilo važnom točkom na svjetskoj mapi jest duga tradicija izrade violina.

Inspiracija na pročeljima grada

Točno podrijetlo izrade violina nikad nije utvrđeno, no uvriježeno je mišljenje da je upravo Cremona mjesto rođenja one prve. Iako postoji nekoliko talijanskih gradova koji njeguju tradiciju izrade ovih žičanih instrumenata, violine iz Cremone oduvijek su se smatrale majstorskima i imale veliki utjecaj na okolne izrađivače.

Ako prošetate ulicama Cremone, vidjet ćete zavijutke i oblike na palačama boje terakote koje su inspirirale prepoznatljiv barokni izgled ovih elegantnih instrumenata. Dobro mjesto za početak istraživanja priče o violini jest Palazzo del Comune. U njoj se danas nalazi najimpresivnija i najvrjednija kolekcija violina na svijetu, koja uključuje klasične kremonske violine — one koje su proizvodili umjetnici poput Amatija, Stradivarija i del Gesùa.

Zlatno doba izrade violina

Važno ime za izradu violina iz Cremone je Nicolo Amati. Instrumente jednog od prvih majstora karakterizirali su visoki lučni vrhovi i nešto veći volumen, a zbog delikatnog su zvuka bili korak ispred konkurencije.

Amatijev najbolji student bio je ni više ni manje nego Antonio Stradivari — nadareni umjetnik koji je pratio korake svojeg učitelja, a kasnije počeo proizvoditi manje violine jačeg zvuka. S vremenom, Stradivarijeve su violine postajale sve popularnije. Legendarni talijanski majstor za svojeg je života proizveo više od 1100 violina, viola, gitara i čela. Danas postoji oko 600 Stradivarijevih instrumenata, a vjerojatno ste za njih čuli pod latinskom verzijom umjetnikovog prezimena, Stradivarius.

Violine iz radionice Stradivari imale su jake, ali čiste tonove idealne za intimnu atmosferu glazbenih salona, kao i velikih auditorija u kojima su se najčešće izvodile skladbe. No, prava tajna kvalitete njegovih instrumenata nije razotkrivena. Ne zna se koje je drvo umjetnik koristio za izgradnju, a virtuoz Nicola Paganini jednom je izjavio kako je Stradivari koristio “samo grane stabala na kojima pjevaju slavuji”.

Tradicija koja se nastavlja

Dva stoljeća kasnije, ime Giuseppe Guarneri del Gesù pridružuje se dvojici proslavljenih majstora izrade violina. Umjetnik ih je proizveo manje od 200, no njegove su violine legendarne zbog toga što nisu savršene. Naime, del Gesù je neprestano tragao za idealnim zvukom, pa je tu i tamo zanemario estetske greške.

Danas ima oko 50 izrađivača violina koji čuvaju tradiciju iz Cremone, koriste slične metode kao najpoznatiji majstori i nastoje otkriti Stradivarijevu tajnu.

Ako se ikad zaputite u centar proizvodnje ovih žičanih instrumenata, vjerojatno će vas razveseliti da grad još uvijek nije poznata turistička destinacija. Zato uživajte u njezinim bogatim ulicama i upijajte povijest ovog profinjenog instrumenta!

Povratak na vrh