Najljepši dvorci Italije

Doživite potpunu talijansku bajku posjetom barem jednom od ovih dvoraca.

Talijani su poznati kao vrsni umjetnici i arhitekti, stoga na čudi da su njihovi dvorci neki od najljepših i najočuvanijih na svijetu.

Dvorac Miramare

Nama najbliži dvorac nalazi se u Trstu. Dvorac je izgrađen 1860. godine za habsburškog nadvojvodu Ferdinanda Maksimilijana. Tijekom idućih godina služio je za boravke Habsburgovaca, a u 20. Stoljeću pada pod vlast sve sile nacija – Talijana, pa Nijemaca, novozelandske vojske, Engleza i Amerikanaca. Tek 1954. godine Trst opet postaje dio Italije i Miramare se u funkciji muzeja otvara za javnost.

Osim raskošnih interijera, slikoviti dvorac okružuje prekrasan park od 22 hektara koji je danas prepun cvijeća i tropskih biljaka.

Castel del Monte

Castel del Monte, u prijevodu Dvorac na brdu nalazi se u Apuliji i poseban je po obrambenom izgledu. Smješten na 540 metara visine, dominira okolinom svojim 26 metara visokim kulama koje su povezane u oktogon te visokim zatvorenim zidovima.

Dovršen je davne 1249. godine za Frederika II., a vjeruje se da je inspiraciju za njegov neobičan dizajn vlasnik pronašao u jeruzalemskoj Kupoli na stijeni koju je vidio tijekom Križarskih ratova. 

Duždeva Palača

Simbol Venecije, Duždeva palača dugo je služila kao sjedište mletačke vlasti, duždev dom, te prostor birokracije i suda.

Palača je prvotno izgrađena u 9. stoljeću, a otad se, zbog nekoliko požara, mnogo puta rekonstruirala. Vjeruje se da je verzija iz 10. stoljeća bila vrlo slična Dioklecijanovoj palači u Splitu. Radovi su napokon dovršeni u 14. stoljeću, kada je ova ljepotica venecijanske gotike mogla zasjati u punom sjaju, u kojem je i danas gledamo. 

Castello Sforzesco

Milanski dvorac Sforza u 14. je stoljeću bio dom istoimene dinastije, a njezini predvodnici znali su važnost umjetnosti. 

Tako su na dvorcu radili neki od najpoznatijih umjetnika svih vremena – Leonardo da Vinci, Bernardino Zenale i Bramante Lazzari. Impresivni dvorac u 17. je stoljeću bio jedan od najvećih citadel u Europi, a  danas čuva nekoliko muzeja. Posjetitelji mogu razgledati arheološke, egipatske, renesansne i muzičke postave, kao i neka od najslavnijih djela Tizijana, Tintoretta i Da Vincija. 

Dvorac Scaliger

Prekrasan dvorac iz 13. stoljeća smješten je na jezeru Garda, najvećem jezeru Italije. 

Scaliger zaista izgleda kao dvorac iz filmova, opkoljen jarkom preko kojeg se prelazi pokretnim mostom, ovo impresivno zdanje služi kao čuvar ulaza u srednjovjekovni grad Sirmione.

Iako ga se može posjetiti i razgledati iznutra, mnogi turisti biraju ga upoznati tijekom vožnje brodom, koja pruža sveobuhvatni pogled na ovog očuvanog kamenog diva. 

Zaključite odmor u Italiji i sagledajte je iz druge perspektive, s vrha kule jednog od ovih divnih dvoraca.

Povratak na vrh