Najljepši božićni sajmovi u Italiji

Primamljiv spoj božićnih i mediteranskih tradicija čeka vas na sajmovima diljem Italije.

Božićni sajmovi održavaju se u gotovo svim talijanskim gradovima, a svaki od njih ima poseban stil i atmosferu te nudi raznolike okuse i mirise. Neki nalikuju klasičnim sajmovima kakve možemo vidjeti u Njemačkoj i Austriji, dok su neki sasvim drugačiji i stopostotno mediteranski. Provjerite naš popis sajmova koje svakako vrijedi barem jednom posjetiti.

Milano, najbolji sajam za upoznavanje talijanske tradicije

Kad: 5. prosinca – 8. prosinca 2019.

Milano ima nekoliko božićnih sajmova koji traju tijekom cijelog Adventa, no sajam “Oh Bej! Oh Bej!” poseban je po tome što posjetiteljima donosi tradicionalni talijanski božićni duh. U četiri dana trajanja ovog sajma na piazzi Castello moći ćete naći antikvitete, igračke, božićne ukrase, bric-a-brac kolekcije, slatkiše i zimske poslastice. Prema legendi, ime festivala potječe iz 1510. godine kad je grad posjetio papin delegat i pritom donio darove za djecu koja su radosno klicala “Oh Bej! Oh Bej!”, odnosno “Kako prekrasno!”.

Candelara, najbolji sajam za doživljaj neobične atmosfere

Kad: 23. studenog – 15. prosinca 2019.

Candelara je domaćin jedinstvenog božićnog sajma koji slavi izradu svijeća, djelatnost po kojoj je grad dobio ime. Svaku večer tijekom trajanja sajma ugase se ulična svjetla, a ulice Candelare poprime topli sjaj i miris tisuća svijeća. Uz drevni božićni ugođaj možete prošetati do centra grada gdje ćete moći sresti djeda Božićnjaka, slušati božićne svirače, kušati pečene kestene, popiti vruću čokoladu i okušati se u izradi vlastite svijeće.

Vipiteno, najbolji sajam za uživanje u zimskoj čaroliji

Kad: 29. studenog 2019. – 6. siječnja 2020.

Na gotovo 1.000 metara nadmorske visine u Južnom Tirolu smjestio se gradić Vipiteno koji se tijekom Adventa pretvori u pravu zimsku bajku. Centar grada poseban je prizor jer je u potpunosti ukrašen božićnim lampicama, no sajam u Vipitenu proteže se svim gradskim ulicama. Tako ćete imati priliku istražiti cijeli grad dok usput istražujete tradicionalne drvene božićne ukrase, proučavate radove koje izlažu lokalni umjetnici i uživate u mirisu svježe pečenih talijanskih slastica.

Merano, najbolji sajam za druženje sa Svetim Nikolom

Kad: 29. studenog 2019. – 6. siječnja 2020.

Ako putujete s djecom, sajam u Meranu nezaobilazna je božićna destinacija. Naime, svakog prosinca Meranom prošeta Sveti Nikola i dijeli poklone djeci koja su bila dobra. Vaši mališani posebno će se trebati paziti strašnog Krampusa koji dolazi u pratnji Svetog Nikole i pokušava “ukrasti” darove onima koji su bili zločesti. Dok najmlađi uživaju u ovoj predstavi, vi se možete zabaviti uz kuhano vino, koncerte i klizanje.

Bolzano, najbolji sajam za posjet s obitelji

Kad: 28. studenog 2019. – 6. siječnja 2020.

Jedan od najvećih i najstarijih božićnih sajmova u Italiji održava se u Bolzanu, drevnom gradiću s pogledom na snijegom prekrivene Dolomite. Na više od 80 štandova prodaje se sve od talijanskih poslastica do kuhanog vina i štrudli od jabuka, a u centru sajma smještene su žive jaslice i ogromno božićno drvce. Sajam u Bolzanu poseban je doživljaj za mališane jer dječji dio sadrži minijaturni vlak, kazalište lutaka, vrtuljak i kočiju s konjima.

Opremite se blagdanskim duhom, posjetite jedan od šarmantnih talijanskih sajmova i dopustite da vas obuzme božićna magija. I naravno — buon Natale!

Povratak na vrh