Književni fenomen Elene Ferrante

Spisateljica nepoznatog identiteta svojim je pričama smještenim u živopisna talijanska mjesta osvojila globalnu publiku.

Ne zna se tko se krije pod pseudonimom Elena Ferrante, ali zna se da su njezini likovi voljeni diljem svijeta. Njezina spisateljska karijera započela je prije 28 godina, a vrhunac dosegnula 2011. objavom romana “Genijalna prijateljica”, koji danas broji još tri nastavka.

Anonimno pero poznatih avantura

Svoj prvi roman “Uznemirujuća ljubav” Ferrante je objavila 1992. godine. Već je tada odlučila da neće sudjelovati u književnim turnejama ili gostovati u televizijskim emisijama kako bi njezin identitet ostao sakriven. Za brojne je intervjue odgovore dala prema vlastitim uvjetima, najčešće u pisanom obliku preko izdavača kao posrednika. Naime, autorica je oduvijek htjela da njezina djela pričaju sama za sebe.

 

S obzirom na nizanje uspješnica, sve se više ljudi počelo pitati tko stoji iza priča Elene Ferrante. Tako je jedan talijanski istraživački novinar 2016. godine objavio kako se pod pseudonimom vjerojatno krije Anita Raja. Umirovljena prevoditeljica književnih djela obogatila se i kupila nekoliko nekretnina upravo u vrijeme najveće popularnosti “Genijalne prijateljice”. Međutim, misteriozna autorica do današnjeg se dana nastavila držati svoje tišine, koja je u doba društvenih medija dočekana s odobravanjem fanova i još većim poštovanjem prema izdanim djelima.

Genijalne životne priče

Upravo je megapopularna tetralogija “Genijalna prijateljica” razlog sveopće fasciniranosti Elenom Ferrante. Knjige pričaju priču o djevojčicama iz siromašnih napuljskih obitelji u 50-im godinama prošlog stoljeća. Elenu Greco i Raffaellu Cerullo ujedinjuje želja za bijegom od siromaštva, no način na koji to žele postići uvelike se razlikuje. Naime, žive u vremenu kojem se djevojčice ne potiče na edukaciju, već na čim brži izbor potencijalnog supruga uz odobrenje obitelji.

Sve različitiji životni stilovi prijateljica razlog su zbog kojeg je među njima često više svađe nego razumijevanja, nadmetanja nego pomaganja i zavisti nego topline. Ipak, bilo zbog života u malom mjestu ili prijateljske ljubavi koju je nemoguće tek tako razoriti, životi Elene i Raffaelle ostaju isprepleteni.

S teksta na ekran

Riječi Elene Ferrante 2018. godine oživjele su na ekranima pod okriljem HBO-a, američkog streaming giganta koji potpisuje uprizorenja popularnih djela poput “Igre prijestolja” i “Velikih malih laži”. Kritika je posebnu pohvalu dala detaljima na koje se pazilo pri snimanju — od prevladavajućih boja koje dočaravaju život u poslijeratnoj Italiji, do tkanina od kojih su se radile haljine.

Za razliku od nekih serija koje se uvelike razlikuju od radnje u knjizi, fanove će razveseliti činjenica da sve sezone “Genijalne prijateljice” vjerno prate ispisane stranice. Priča Elene, Raffaelle, ali i ostatka njihove generacije i pripadajućih društveno-političkih zbivanja, tek čeka svoj rasplet na ekranu. Naime, ove je godine premijerno prikazana druga sezona od planirane četiri.

Magazin Time je 2016. godine tajanstvenu autoricu proglasio jednom od 100 najutjecajnijih osoba na svijetu. Ako ste pročitali neku od knjiga Elene Ferrante zasigurno ćete se složiti, jer znate da ste u ruci držali djelo koje već sada možemo ubrojiti u klasike 21. stoljeća.

Povratak na vrh