Giro d’Italia – kako je nastala najpoznatija svjetska biciklistička utrka

Otkrijte tko se dosjetio ideje za ovu prestižnu utrku i kako su se organizatori snašli u nedostatku novca.

Giro d’Italia jedna je od tri velike Grand Tour biciklističke utrke i prva po redu održavanja. Održava se svake godine u svibnju i traje tri tjedna, a nekad se protegne i u lipanj. Prvi Giro d’Italia održan je 1909. godine s početkom u Milanu, i to po uzoru na Tour de France koji je prvi put održan šest godina ranije.

Kao i kod njezinog francuskog starijeg brata, razlog za organizaciju utrke bio je želja da se poveća prodaja sportskih novina, La Gazzetta dello Sport, koje su danas najprodavanije novine u Italiji uopće. Potaknut uspjehom koji je Tour de France ostvario za francuske novine L’Auto, novinar La Gazzette, Tullo Morgagni, pokrenuo je ideju da se sličan događaj organizira i u Italiji pa se obratio vlasniku novina Emiliju Costamagni i uredniku biciklizma Armandu Cougnetu.

Zajednički pothvat

No, organizirati utrku nije bilo jednostavno; trebalo je skupiti novac – 25.000 lira – a trebalo je i prestići tadašnju konkurenciju, novine Corriere della Sera, koje su planirale organizaciju vlastite utrke. Iako nisu imali novca, vlasnik Costamagni oslanjao se na prethodni uspjeh dviju, danas vrlo prestižnih biciklističkih utrka koje je La Gazzetta već organizirala, a to su jednodnevne utrke Giro di Lombardia i Milan–San Remo, i 7. kolovoza 1908. u La Gazzetti je na prvoj stranici najavljeno da će se Giro d’Italia održati sljedeće godine u svibnju.

Sada je trebalo krenuti u prikupljanje novca i trojica organizatora odlučila su uz pomoć prijatelja Prima Bongranija prikupiti donacije diljem Italije. Bongrani je u tome bio vrlo uspješan, a čak su i konkurentne Corriere financijski poduprle utrku. Novac za nagrade pobjednicima donirao je casino u San Remu i utrka se mogla održati.

Veliki uspjeh

Prva utrka bila je kraća i bodovanje se razlikovalo od današnjeg te su u počecima sudjelovali isključivo Talijani. Sveukupna duljina je bila 2.448 kilometara i sastojala se od osam etapa, a uspješno ju je dovršilo 49 od 127 natjecatelja. Prvi pobjednik bio je Luigi Ganna koji je ranije iste godine pobijedio u utrci Milan-San Remo. Gotovo pola stoljeća utrka je počinjala i završavala u Milanu.

Međunarodni karakter

Danas Giro d’Italia nije samo đir po Italiji jer prolazi i kroz druge države, a ni početak više nije uvijek isti, već se svake godine lokacija mijenja. Ova sportska tradicija koja traje već više od sto godina prekinuta je jedino u vrijeme dva svjetska rata kad nije održana, a prepoznatljivi ružičasti dres koji nosi vodeći biciklist u utrci, la maglia rosa, prvi put je uveden 1931. godine.

Uključite se i vi u ovogodišnje 104. izdanje koje se održava u cijelosti u Italiji od 8. do 30 svibnja i ove godine završava u Milanu, kao nekad.

Povratak na vrh