Fontana di Trevi, najpoznatija fontana na svijetu

Kamena ljepotica još je jedan dokaz posebnosti Vječnog Grada.

Rim svake godine posjeti oko 10 milijuna turista, a gotovo nitko od njih ne propusti šetnju pored jedne od najpoznatijih turističkih točaka, prekrasne fontane di Trevi.

Izvor pitke vode

Dramatična barokna fontana najveća je u gradu i najpoznatija na svijetu, no nije oduvijek izgledala tako veličanstveno. Fontana di Trevi potječe iz drevnog rimskog doba, iz vremena kad su gradske fontane označavale izvor pitke vode. Bila je jedna od njih 1.300, a kako je bila smještena na susretu triju ulica, odlučeno je da se nazove tri ulice, odnosno, di Trevi.

Pun sjaj poznatih vodoskoka

Fontana je godinama služila svrsi, no papa Urban VIII. sredinom je 17. stoljeća izrazio nezadovoljstvo njezinim izgledom. Prema papinom objašnjenju fontana “nije bila dovoljno dramatična” pa je naredio obnovu, no planovi su obustavljeni po papinoj smrti. Sto godina kasnije papa Clement otvorio je natječaj za obnovu — tog puta planovi su uspješno provedeni, ali put do pronalaska novog dizajnera nije bio lagan.

Naime, na natječaju je pobjedio Firentinac Alessandro Galilei, no Rimljani su se pobunili protiv toga da Firentinac radi na rimskoj fontani. Tako je projekt na kraju preuzeo Rimljanin Nicola Salvi. Rimski arhitekt i dizajner započeo je nadobudan projekt, ali nažalost, umro je prije završetka. Slikar Giuseppe Pannini preuzeo je radove i fontanu završio 30 godina nakon početka obnove. Dovršeno djelo predstavljalo je najveću fontanu u Rimu visoku 26 i široku 49 metara.

Fontana s pričom

Svako dobro umjetničko djelo priča priču, pa tako i fontana di Trevi. Kipovi koji se nalaze na ovom baroknom remek-djelu simboliziraju životne pojave s kojima se Rimljani susreću i pričaju na koji bi način trebali živjeti. U centru fontane nalazi se skulptura rimskog boga mora, Neptuna, koji upravlja kočijom s dva upregnuta morska konja. Jedan konj je miran, a drugi divlji — njihove osobnosti predstavljaju dva kontrastna stanja mora. S lijeve Neptunove strane nalazi se kip koji simbolizira obilje, a zdesna zdravlje. Oni označuju da bi Rimljani uvijek trebali imati mnoštvo hrane i život bez bolesti.

Nezaobilazna turistička atrakcija

Fontanu di Trevi svaki dan vidi na stotine turista, a mnogi od njih u vodu ubacuju novčiće za sreću. Pri bacanju fontani trebate okrenuti leđa, a potom desnom rukom preko lijevog ramena baciti kovanicu. Leganda kaže da ćete tako osigurati povratak u Rim. Na ovaj se način u fontanu dnevno baci oko 3.000 eura, a svake se večeri novac skuplja i daje u dobrotvorne svrhe.

Vodiči savjetuju da je, osim preko dana, posjetite navečer kako biste vidjeli spektakularno noćno osvjetljenje. Fontana je doista popularna pa ćete teško izbjeći gužvu, no najbolje ćete proći ako je posjetite netom nakon izlaska sunca. Vjerujemo da će se rano ustajanje isplatiti!

Bilo da se dođete opustiti uz šušteće vodoskoke ili proučiti kompleksne skulpture, sigurni smo da će vas ovaj kameni rimski dragulj očarati.

Povratak na vrh