Dolomiti, očaravajuće blijede planine sjevera Italije

Talijanski planinski lanac u jednakoj je mjeri zanimljiv i hipnotičan.

Ako sanjate o boravku u kućici bajkovitog pogleda ili pak testiranju vlastitih granica u pokušaju osvajanja jednog od brojnih planinskih vrhova, svakako stavite Dolomite na listu mjesta koje ćete posjetiti.

Impresivna i prekrasna priroda

Dolomiti su planinski lanac smješten u istočnim Alpama Italije, a prostiru se provincijama Južni Tirol, Trentino i većinski provincijom Belluno u kojoj je svoje mjesto pronašao i Nacionalni park Dolomiti Bellunesi. Ime je Dolomitima nadjenuo poznati francuski minerolog Déodat Gratet de Dolomieu time opisujući tip karbonatnih stijena karakterističnih blijedih nijansi, što bismo mogli prevesti kao “blijede planine”.

Karbonatne stijene, iako prekrasne, podložne su erozijama, potresima i zaleđivanju, no ovi su opasni prirodni procesi formirali neke od najimpresivnijih vrhova Italije. Čak 21 dolomitski vrh uzdiže se više od 3.000 metara iznad mora, gdje temperature ljeti vrlo rijetko dosežu više od 3 °C. Krajolik kojeg je Franz Kafka nazvao jednim od najljepših koje je ikada vidio već 10 godina uživa u statusu Svjetske baštine UNESCO-a.

Miks kulturoloških utjecaja

Radi jedinstvene pozicije na spoju Mediterana i Europe Dolomiti su mjesto miješanja talijanske, njemačke i francuske kulture, stoga se nemojte iznenaditi ako vas u tamošnjim gradovima pozdrave na bilo kojem od ta tri jezika. Ipak, posebno mjesto zauzima kultura Ladin koja se ponosi vlastitom zastavom i jezikom, unatoč tome što njime priča svega 30.000 ljudi. Seoce Corvara jedno je od rijetkih u kojima se Ladin većinski priča, a uz vrhunske svjetske majstore koji će popraviti vaše skije, u selu možete pronaći Colt Alt, jednu od prvih žičara na svijetu.

Ako ne ski padinama, dolomitska mjesta oduševit će vas svojim prekrasnim kućicama, vinogradima koji daju neka od najboljih talijanskih vina ili pak nesvakidašnjim pričama. Jednu od najzanimljivijih čuva gradić Bolzano poznat po pohranjenoj mumiji Ötzi staroj 5.300 godina. Naime, mumiju su na svom izletu sasvim slučajno 1991. godine otkrila dvojica njemačkih turista, pritom ne znajući da su upravo došli do najstarije mumije u Europi. Danas je detaljno možete proučiti u Arheološkom muzeju u Bolzanu.

Sportske aktivnosti za najhrabrije

Za one avanturističkog duha, Dolomiti će prekrižiti sve sportove s liste želja. Toplije dane možete iskoristiti za bicikliranje, dok zima, naravno, nudi apsolutno drugačije iskustvo — ono magičnog snježnog carstva s mnogo snijega i sunca.

Zimska idila omogućila je izgradnju Cortine d’Ampezzo, jednog od najpoznatijih skijališta na svijetu gdje su se 1956. godine održale Zimske olimpijske igre. Skijalište će vas oduševiti stazama, pejzažem, smještajem i trgovinama, a tamo se možete uputiti i ako želite da se vaša zimska modna kombinacija komentira u poznatim časopisima ili biste voljeli fotografijom ovjekovječiti mjesto na kojem se snimao jedan od James Bond filmova.

Za planinare željne povijesnog doživljaja nudi se prolazak via ferratom, stazama koje su izgrađene za vrijeme Prvog svjetskog rata. Staze su sigurne i ako imate manje planinarskog iskustva, no svejedno će vas zadiviti atraktivnim pogledima koji su inače rezervirani samo za najspretnije penjače.

Dolomiti neće razočarati ni one koji se žele baviti slobodnim penjanjem. Najhrabrijim posjetiteljem mogli bismo nazvati 17-godišnjeg Georga Winklera koji se davne 1887. samostalno popeo na alpinističku meku vrh Vajolet tornjeva.

Bilo da se uputite na miran odmor ili u novu avanturu, ove blijede planine prepune karaktera očarat će vas na svakom novom koraku.

Povratak na vrh