Blagodati prirodnih talijanskih termi

Uživanje u termalnim izvorima diljem zemlje tradicija je čuvana još od rimskih vremena.

Iako turistima poznatija po kristalno plavom moru i sunčanim plažama, Talijani znaju da njihova zemlja skriva pravo malo bogatstvo termalnih izvora. Ljudi su odavno bili svjesni ugode i ljekovitih svojstava tople vode obogaćene mineralima, zbog čega su terme popularne još od etruščanskog i rimskog doba. Njihova atraktivnost nije opala ni do današnjih dana, tako da su termalni izvori diljem Italije dragulj turističke ponude, posebno zimi.

Monsummano Term

1849. godine radnici obitelji Giusti doslovno su otkrili toplu vodu. Pomicanjem ogromne stijene u gradiću Monsummanu otkrili su ulaz u špilju koja sadrži termalnu vodu, kasnije nazvanu Grotta Giusti. Područja špilje su zbog vruće vode nazvana Raj, Čistilište i Pakao, a cijeli je gradić postao poznat po brojnim atraktivnim termama s ljekovitom vodom. Giuseppe Verdi je prilikom jednog posjeta Monsummanu rekao da je špilja Giusti “osmo čudo svijeta”, što je itekako zaslužen kompliment!

Bagni San Filippo

Toskansko naselje Bagni San Filippo poznato je po brojnim termalnim izvorima, a jedno od najpoznatijih se nalazi malo izvan mjesta. Fosso Bianco je predivan kompleks termalnih bazena sa slapovima neobične bijele boje. Bjelina zapravo dolazi od kalcitnih stijena koji se skrivaju ispod slapova vruće vode, a ona je zahvaljujući njima bogata mineralima.

Bagni di Bormio

Gradić Bormio je zimska turistička destinacija u Alpama poznata po povijesnim termama Bagni Vecchi, s čijih se vanjskih bazena pruža predivni pogled na dolinu Valtellina. Nedaleko od ovog privatnog kompleksa termi nalazi se i “Pozza di Leonardo”. Ove javne terme su nazvane prema Leonardu da Vinciju, koji je svoje opuštanje u prekrasnom vrelu opisao u djelu “Codice Atlantico”.

Saturnia

Maleno naselje Saturnia nadaleko je poznato po obilju ljekovitih termalnih izvora. Većina njih je sada u privatnom vlasništvu, no nedaleko od naselja se nalazi “divlje” kupalište Cascate del Mulino. Ovi predivni termalni bazeni su prirodno oblikovani padom slapova, a njihova mjehuričasta voda je obogaćena termalnim planktonima i sumporom, zbog čega je ovo vrelo pravi prirodni jacuzzi!

Bagni di Petriolo

U jednoj šumi nedaleko od Firence skriva se čuveno termalno vrelo Petriolo. Prirodni bazeni vode obogaćene kalcijem i sumporom nalaze se ispod ruševina drevne kupelji iz 1230. godine, tako da su Petriolo jedine preostale antičke terme sa zidinama u cijeloj Italiji.

Toplice i spa kompleksi mogu biti poprilično skupi, zbog čega Talijani koji žive blizu termalnih izvora često uživaju u kupanju na prirodnim vrelima ljekovite vode. Ukoliko budete putovali Italijom, svakako proučite kartu i posjetite najbliži prirodni wellness!

Povratak na vrh