Frappole i Fritelle

Vrijeme karnevala u Italiji, uz obavezne maske, donosi i dvije pokladne poslastice - frittelle i frappole, kod nas poznate kao kroštule i fritule.

Ovisno o dijelu Italije, frappole se nazivaju i chiacchere, frappe, galani, crostoli, bugie ili cenci, a radi se o slatkom hrskavom tijestu oblikovanom u četverokut s prorezom u sredini.

Recept za frappole:

200 grama brašna

30 grama šećera

Prstohvat soli

5 grama praška za peciva

1 jaje i 1 žumanjak

25 grama maslaca

Šećer u prahu za posip

Frappole pripremite tako da pomiješate brašno, šećer, sol i prašak za peciva. Smjesi dodajte jaje, žumanjak i maslac te umijesite tijesto koje potom na pola sata ostavite u hladnjaku. Izvadite tijesto ih hladnjaka i uzimajte manje komade tijesta koje valjajte u iznimno tanke komade dugačke oko 5 cm. Pržite ih u vrućem ulju dok ne poprime zlatnu boju i pospite šećerom u prahu.

Frappole će u hermetički zatvorenoj posudi izdržati do 3 mjeseca, ako se vi suzdržite od jedenja!

Frittelle ili fritole su venecijanske krafne (punjene fritule) koje se pripremaju na mnoštvo načina. Venecijanska varijanta uključuje pinjole i grožđice u tijestu, a punjenja uključuju zabaione, kremu od jaja ili kremu od jabuka ili čokolade.

Recept je autorsko djelo kuhara Pija V., Bartolomea Scappija, a povjesničar Giovanni Marangoni 700.g. zapisao je kako su upravo fritole nacionalna slastica Mletačke republike. Fritole su se brzo proširile Venecijom i mogle su se probati na ulicama i pekarama, ali i u cijeloj Veneto regiji. Proizvođači i prodavači fritola zvali su se fritoleri. Oni su oko 600.g. oformili udrugu kojom su ustvrdili područja djelovanja pojedinog fritolera i svoje umijeće prenosili su na svoju djecu. Ova ekskluzivna umješnost i umjestnost fritolera nestala je s ulica Venecije tek u 19. st.

Recept za frittelle:

500 grama brašna

20 grama kvasca

80 grama šećera  

2 jaja

Mlijeko

Korica limuna

80 grama grožđica (potpopite ih u rum na 1h)

Sol

Šećer u prahu za posip

Kvasac natopite u malo tople vode i dodajte šećer, te sve skupa dodajte u brašno, kojemu potom dodajte jaja, limunovu koricu i prstohvat soli. Miješajte smjesu i ulijte malo mlijeka kako bi vam tijesto bilo mekše. Zdjelu s tijestom prekrijte mokrom krpom i ostavite na toplom dva sata. Nakon dva sata, tijestu dodajte grožđice (ali ne i sok koji su ispustile), tijesto oblikujte u male kuglice i pržite dok ne poprime zlatnu boju. Pospite ih šećerom u prahu i poslužite tople. Dobar tek!

Sad ste u potpunosti spremni za slatki dio sezone karnevala, jedino što vam preostaje jest maskirati se!

Povratak na vrh
Vaša privatnost

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Te informacije mogu biti o vama, vašim željama ili uređaju i uglavnom se koriste kako bi web-lokacija funkcionirala kako to očekujete. Informacije obično ne mogu izravno identificirati, ali vam to može pružiti više personaliziranog web iskustva.