<a href="https://dukatshop.hr/sirevi/323-galbani-mascarpone-250-g-8606002113469.html">Galbani Mascarpone 250g</a>

Galbani Mascarpone 250g

Tajni sastojak najukusnijih slastica.

Mascarpone je svježi meki sir od kravljeg mlijeka izrazito mliječno bijele boje i svilenkasto kremaste strukture, poput najfinijeg pudinga.

U Italiji se često koristi i u slanim namazima uz dodatak inćuna ili slanih srdela, senfa i začinskog bilja, a ponekad zamjenjuje maslac ili parmezan pri zgušnjavanju rižota.

Prema nekima, mascarpone uopće ne pripada porodici sireva jer mu je proizvodnja sličnija procesu dobivanja skute ili jogurta. Mascarpone sadrži visoki udio masti, čak oko 75%, a konzistencija mu varira od proizvođača do proizvođača pa je ponekad poput vrhnja, a ponekad čvrst poput maslaca. Najčešće se koristi u pripremi mnogih vrhunskih talijanskih deserata poput tiramisua, zabaglionea i različitih krema, zatim različitih slatkih jela, kremastih kolača i torti od sira.

Odličan je i poslužen samostalno uz jagode ili šumsko voće, a uz dodatak finog likera, kakaa ili kave pretvara se u pravi dekadentni desert. Galbani Mascarpone dostupan je u praktičnim plastičnim kadicama od 250 g i 500 g. Mascarpone potječe iz talijanske pokrajine Lombardije, odnosno područja jugoistočno od Milana. Podaci pokazuju da se javlja već u kasnom 16. stoljeću. Što se tiče samog imena, postoji nekoliko teorija o njegovu nastanku. Jedna kaže da je ime dobio po izvornom proizvodu mascarpa, koji se dobiva od sirutke zrelog sira stacchino, ili od mascarpie, dijalektalnog naziva za ricottu. Budući da se ponekad zove i mascherpone, nagađa se da bi ime moglo potjecati od imena obitelji Mascherpa koja je imala imanje pod nazivom Cascina Macherpa na pola puta između Milana i Pavie.

Prosječna hranjiva vrijednost u 100g

  • Energ. vrijednost 1680 kj (408 kcal)
  • Bjelančevine 4,5 g
  • Ugljikohidrati 4,0 g
  • Masti 41,5 g
Povratak na vrh