Neodoljivi talijanski sladoledni deserti, 2. dio

Uz ove osvježavajuće talijanske specijalitete uživanje u ljetu poprima novo značenje!

Već ste mogli pročitati sve o kombinaciji sladoleda i kave, hladnim čokoladnim kuglama, pjenastim teksturama i raznolikim spojevima voća, likera i badema. Talijanski sladoledni deserti doista su impresivni i raznoliki, zato vam u drugom nastavku donosimo još pet šarenih ljetnih delicija sa susjednog poluotoka koje će svako ljeto učiniti posebnim.

Semifreddo

Osim što na talijanskom znači “poluhladan”, semifreddo se odnosi na talijansku slasticu sličnu sladoledu koja se radi s tučenim vrhnjem i potom smrzava. Iako se drži u zamrzivaču, nikad neće “lediti” usta kao sladoled — zato je njegov naziv zaista prigodan, zar ne? Možete pripremiti Talijanima omiljeni semifreddo s kandiranim voćem ili se poigrati okusima i dodati lješnjake pa preliti karamelom. U tome i leži njegova čar, svakome će se svidjeti bar jedna inačica semifredda!

Zuccotto

Neki kažu da je prvi pripremljeni semifreddo zapravo bio zucotto. Ipak, zucotto se s vremenom razvio u drugačiji desert, a iako je manje poznat od svojih “rođaka” affogata ili tiramisua, sigurno nećete požaliti pripremu ove toskanske delicije. Kao mnogi talijanski recepti, i zuccotto ima verzija koliko i potencijalnih kuhara, stoga u ovaj spužvasti kolač ispunjen šlagom možete dodati sastojke po vlastitom ukusu. Da bi zuccotto ispao baš kako treba, stručnjaci savjetuju nabavku dobre opreme, u ovom slučaju, kupolastog kalupa.

Tortoni

Kada biste naručili stracciatellu u tradicionalnoj talijanskoj slastičarni, dobili biste ukusan sladoled od vanilije s komadićima čokolade. Ako ste ljubitelj ovog klasičnog okusa, a istovremeno željni laganijeg ljetnog užitka, isprobajte tortoni. Započinje se pripremom kore od tradicionalnih talijanskih sastojaka, badema i amaretta, dok ostatak čine bjelanjak, vrhnje, ekstrakt vanilije i neizostavni čokoladni komadići. Pustite da odstoji u zamrzivaču, a potom uživajte!

Sorbetto

Mnogi bi se složili da jednom kad naučite razliku između sherbeta i sorbetta možete biti smatrani pravim kulinarskim magom. Ukratko, sherbet je baziran na voću i mliječnim sastojcima, dok je sorbetto u potpunosti bez mliječnih proizvoda te sadrži samo voćni sirup i vodu. Ukusna šećerna smjesa otopljena u vodi nikad se neće smrznuti do kraja, zbog čega sorbetto ima neodoljivu djelomično smrznutu teksturu savršenu za osvježenje tijekom vrućih ljetnih dana. Posjetite obližnju slastičarnu, provjerite nude li sve popularniji sorbetto i pripremite se na njegov jedini nedostatak — teško ga je pojesti malo!

Sladoledni tiramisu

Tiramisu je već odavno osvojio slatkoljupce diljem svijeta, a njegova ljetna varijanta kremasta je i mekana kao pravi talijanski gelato, dok istovremeno sadrži sve klasične okuse tiramisua. Nakon što pripremite domaći sladoled od vanilije dodajte mu liker od kave te kuhani i espresso u prahu. Piškote namočite u kavu samo na dvije sekunde jer se tako neće smrznuti do kraja, već će biti u pravoj mjeri osvježavajući. Poslužite ih sa strane, a sladoledni tiramisu u kornetu, kako i priliči jednoj pravoj sladolednoj slastici.

Jeste li već odlučili koji će talijanski sladoledni recept imati trajno mjesto u vašoj kuharici? Mi vam savjetujemo da se za omiljeni odlučite tako da isprobate sve!

Povratak na vrh