Najpoznatiji talijanski sirevi

Otkuda potječe gorgonzola, s čime najbolje ide ricotta, a s kojim vinom kombinirati grana padano? Saznajte u našem malom vodiču kroz talijanske sireve.

Slatkasti ili kremasti, punog ili blagog okusa, idealni za kombinacije s pizzama, salatama, tjesteninama i desertima. Talijanski sirevi neizostavan su dodatak svake kuhinje. Ako volite sireve, za njih ste vjerojatno čuli, no jeste li se ikad zapitali odakle potječu, što ih čini posebnima i u kojim ih je jelima najbolje koristiti?

Pročitajte naš mali vodič i saznajte detalje o nekim od najpoznatijih sireva s druge strane Jadrana!

Grana padano

Grana padano su u 11. stoljeću proizveli redovnici iz opatije Santa Maria di Rovegnano blizu Milana, a danas se najviše izrađuje u regijama Lombardija, Trentino-Južni Tirol, Veneto i Emilia Romagna. Postoji nekoliko verzija ovog ukusnog tvrdog sira od nepasteriziranog poluobranog mlijeka koje se razlikuju prema vremenu sazrijevanja. Klasični grana padano stoji od 9 do 16 mjeseci, dok grana padano riserva stoji minimalno 20. Što je sir stariji, okusi postaju izraženiji, a tekstura zrnatija. Mlađa verzija odgovara uz bijelo vino, riserva odlično paše uz crno, a obje vrste pristaju uz velik izbor jela.

Burrata

Ime ovog sira potječe od talijanske riječi za maslac, što otkriva okus koji ćete iskusiti ako kušate pravu talijansku burratu. Podrijetlom iz talijanske regije Puglia, ovaj je sir navodno izumio Lorenzo Bianchino Chieppa, proizvođač sira koji je htio oblikovati čašicu od mozzarelle i napuniti je bogatom kremom i manjim ostacima mozzarelle. Eksperiment je rezultirao pravom delikatesom s kremastom unutrašnjosti i okusom svježeg sira koja je ubrzo postala popularna diljem Italije. Burrata se može poslužiti sama uz malo soli i ekstra djevičanskog maslinovog ulja ili uz rajčice i pršut.

Ricotta

Ricotta je svježi meki sir s talijanskog juga koji se pravi od ovčjeg, kravljeg ili kozjeg mlijeka. Zapravo se radi o kremastoj skuti dobivenoj ponovnim zagrijavanjem sirutke, a otuda i ime ricotta, koje znači “ponovno kuhano”. Ima svjež i blago slatkast okus, a suptilna aroma čini je savršenom za velik broj recepata. Možete je kombinirati s drugim sirevima i narescima, što je čini idealnim izborom za lagane večere s prijateljima.

Mascarpone

Tekstura mascarponea je glatka, a okus kremast, sladak i pun. Upravo je zato ovo postao jedan od najpopularnijih talijanskih sireva, a danas je neizostavna namirnica u desertima poput tiramisua, zabaglionea i cheesecakea. Smatra se da je mascarpone napravljen u Lombardiji početkom 17. stoljeća, a njegovo je ime varijacija španjolske fraze “mas que bene”, što znači “više nego dobro”. Često se kombinira s kavom i kakaom, ali možete ga koristiti i u slanim jelima uz svježe bilje, senf ili inćune.

Gorgonzola

Čak i ako niste pravi poznavatelji sireva, gorgonzolu ćete vjerojatno prepoznati na policama trgovina zbog plavih i zelenih linija koje krase ovaj sir poput mramora. Radi se o plijesnima koje doprinose aromama ovog kravljeg sira koji je prvi puta proizveden u 1. stoljeću u istoimenom gradu u blizini Milana. Sir je dostupan u dvije sorte — gorgonzola dolce sazrijeva oko 2 mjeseca i blažeg je okusa s notama maslaca, dok je gorgonzola piccante čvršća, oštrijeg okusa i sazrijeva najmanje 3 mjeseca. Sir možete rastopiti u rižotu i tjestenini ili ga koristiti svježeg u salatama i kao prilog svježem voću (jabuke, kruške, smokve) i orašastim plodovima (orasi, bademi).

Mozzarella

Mozzarella je pravi talijanski klasik. Dolazi iz Campanie s juga Italije, ali danas se proizvodi diljem zemlje. Sir se počeo praviti još u 4. stoljeću prije Krista, ali prva službena referenca nalazi se u kuharici iz 1570. godine u kojoj ju je spomenuo poznati renesansni chef Bartolomeo Scappi. Radi se o svježem mekanom siru napravljenom od punomasnog kravljeg mlijeka. Odličan je za velik broj jela, a neizostavan u klasicima poput caprese salate i pizze napoletane. Kako biste u potpunosti uživali u jelu s mozzarellom, kombinirajte ga s laganim bijelim vinom.

Vjerujemo da nije moguće čitati o talijanskim sirevima bez da vas uhvati želja za kušanjem. Zato izaberite najdraži i isprobajte ga u nekoj od provjerenih kombinacija. Buon appetito!

Povratak na vrh